Výroba rákosových rohoží na tkalcovském stavu, rákosová střecha

25-27.5.2012

Seminář, školení

Seminář, zaměřený na "Rákosové střechy - zpracování a použití rákosu (trstiny) ve stavebnictví".

Seminář je rozdělen na více víkendů, kvůli časové posloupnosti jednotlivých činností.

  1. V zimě je třeba rákos správně pokosit, roztřídit a uskladnit tak, aby vysychal, srovnal se apod... tento seminář proběhl 2-3.3.
  2. Další díl je věnován třídění rákosu, výrobě rákosových rohoží na různé použití - okrasné ploty, střechy a výroba 5cm silných rohoží jako izolační materiál na domy. Výroba tkalcovského stavu a potřebných pomůcek.
  3. Pokládka rákosu na střechu.

Ve všech seminářích se vždy přes den ukazuje v praxi co a jak dělat správně a večer je teorie ze všech 3 fází: kosení, pomůcky, tkalcovský stav, výroba rohoží, pokládka na střechu apod.. tedy snažíme se vám opět předat co víme za co nejmenší čas a tak aby jste nemuseli jezdit na všechny 3 části.


Jak správně a kdy rákos kosit, jak skladovat a třídit. Večer vždy i přednáška jak se dělají rohože tenké a silné, jak připravovat snopy na střechy, jak se dělá a udržuje správně rákosová střecha.

V týdnu před konáním semináře 21-25.5. budeme vyrábět tkalcovský stav přímo zde u nás, tedy kdo chcete přijet pomáhat a tím se i něco více naučit, budeme rádi. Pracovití pomocníci si mohou přes týden i odpracovat seminář.


Seminář povede: Eliáš Blaščák.
Sám si vyrábí potřebné stroje, tkalcovký stav na rákosové rohože, který bude na jaře vyrábět i u nás, lis na hliněné cihly, míchačku, drtičku na hlínu a další.
Sám o sobě říká: Zaoberám sa trstinou, pokrývaním striech, pletiem rohože na stavu, ktorý som si sám vyrobil, oplotky. Oplotky nerobím na predaj ani neprikrývam strechy za úhradu. Mám vysoký vek tak len radím aj keď niektoré veci si robím sám i na streche. Ak sa tam nejako vyštverám. Opltenie z trstiny si tkám sam. Vyrobil som i ručný lis na hlinené nepálene tehly (8 ks za min.).

Začínáme v pátek večeří v 18 00 (Přednášky 19 00 - 22 00). V sobotu začínáme v 9 00 a končíme ve 18 00. Večer bývají prednášky a videa. Oběd bude vždy ve 13 00 hod, večeře v 18 00 hod, snídaně v 8 00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 12-15 hodinou.

Místo konání: Vrbovce, osada Štefanová, hranice Moravy a Slovenska, Mezi Hodonínem a Myjavou

Lokalizace: na  http://maps.google.com/ zadejte přímo souřadnice domu  48.825262,17.448412  (potom sleduj zelenou šipku).


Jak se dostat na místo akce:

Autem, pěšky cca 4 km: Z centra Vrboviec (autobusová zastávka) se vydáte po cestě č.500 směr hraniční přechod "U Sabotů". Za křižovatkou (směr Myjava) je nenápadná odbočka vlevo směr Štefanová (ukazatel). Až přejdete přes mostek u potoka, dejte se vpravo směrem na hřeben kopce. Po cca 3 km přijdete do osady Štefanová, pokračujete stále rovně (zde již je značeno dřevěnými šipkami "WORKSHOP".

Autobusy z Vrboviec do Štefanovej nejezdí. Z vlaku je to pěšky asi 8km a z autobusu asi 4km, proto určitě dejte dopředu vědět kdy přijedete a my pro vás dojedeme.


Cena kurzu

1.800,- (1600,- (80EUR) při platbě zálohy 14 dní a déle před seminářem). Sleva pro páry 800 Kč z celkové ceny. Sleva pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro pro zájemce s malým příjmem, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené 400 Kč.

Cenu je možné si i odpracovat, co a jak je popsáno v akcích "

Za všechny akce se lze směnit i jinak než penězi".

Co sebou

Každému asi 2-5 dnů před seminářem posílám podrobnější informace. Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky. Dále si vezměte pracovní oblečení a boty do vlhka kdyby pršelo.

Ubytování

Ubytování je za noc:

150,- za spaní ve vlastním spacáku na vlastní karimatce v plátěné jurtě, slaměné jurtě, malém slaměnohliněném domečku, vlastním stanu, nebo na slámě i jinde na pozemku. Nebo v naší slaměné jurtě.

Nebo si můžete domluvit na čísle 00421948710218 ubytování dole v dědině, kde má paní Kovalčíková ubytovací kapacitu asi pro 18 lidí v dvoupokojích za 8(10)EUR za osobu a noc.

Z kapacitních důvodů není možné s sebou brát rodinné příslušníky ani jiné lidi neúčastnící se kurzu, nebo po předchozí domluvě! Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem!

Máme ovce, koťata, štěně, psa, slepice, volnou přírodu apod.! :-)

Strava

Bude společná, vegetariánská.  Cena 440,- osoba/víkend, tedy 6xjídlo, čaj, zákusky a svačiny.

Záloha a platba předem

Pro rezervaci nám prosím pošlete zálohu 500kč (20EUR) na 4200270652/6800 české nebo slovenské čú je 2921874561/1100 (jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo úplně stejně tak, jak ho uvedete do objednávky, abychom platby dohledali). Děkujeme.

Samozřejmě, že v případě nemoci nebo jiného závažného důvodu se lze přesunout na nějaký další termín, jsme vděčni za včasné informování. Jinak zálohu použijeme na pokrytí vzniklých nákladů s organizací, nákupem potravin apod.. Zbylé platby se provádějí až na místě.

Přihlásit se můžete na našich stránkách www.ekovesnice.cz  "registrovat na tuto akci". A prosím zaškrtněte zda si přejete stravu a ubytování.

Pokud to z nějakého důvodu nejde (může být závada na stránkách, nepřijde vám hned potvrzení apod.), tak přihlášku pošlete emailem na ekovesnice@gmail.com ve tvaru: Jméno, ulice, město, telefon, email, strava ANO/NE, ubytování ANO/NE,


Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s.

Místo konání akce:
Vrbovce - Bílé Karpaty (hranice ČR/SR mezi Myjavou a Hodonínem)
Adresa konání akce:
Vrbovce, osada Štefanová
Kontakt:
Petr Skořepa
Telefon:
+421 944 293 223
květen 2012
po
út
st
čt
so
ne
30
1
2
3
4
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů