Přírodní stavitelství Brno

1-3.6.2012

Seminář, školení


V současné době se dostává stále více do popředí spotřeba energií u staveb. V posledních létech prudce narůstá počet nízkoenergetických a pasivních domů. Tato nízkoenergetické výstavba vyžaduje použití velkého objemu izolací. Zde se nabízí možnost použití přírodních materiálů, které jsou energeticky nenáročné při zpracování a tím cenově výhodné. Jednoznačně nejvíce používaným materiálem v přírodním stavění je sláma a hlína. Tyto materiály jsou velmi levné, ale podle způsobu jejich použití může prudce narůst pracnost na stavbě. Několik možných rozdílných konstrukcí si ukážeme na příkladech několika staveb.

Kdo si chcete zlepšit vnitřní klima hliněnými omítkami nebo postavit zdravý dům nebo vás zajímají stěhovatelné domy a jurty. Budeme se věnovat výhodám a nevýhodám stavebních a izolačních materiálů, tvarů staveb. Povíme si, kde nakoupit jaký materiál a jak, kde a proč postavit slaměný domek, nízkoenergetický, pasivní nebo stěhovatelný dům.


Dále si probereme praktickou stavbu slaměného domku a výrobu vlastních omítek a cihel. Probereme seznam dodavatelů, kde a co koupit, co se vyplatí si nechat vyrobit a kdy se mi vyplatí stavba svépomocí. Seminář bude převážně z pohledu stavitele, tedy plný dosti jednoduchých a praktických postřehů.


Seminář povede stavitel Petr Skořepa (+421 944 293 223)

Staví netradiční, kruhové nebo stěhovatelné domy z přírodních a recyklovaných materiálů, nejvíce však ze dřeva, slámy a hlíny. Používá ve svých stavbách moderní i málem zapometuté staré techniky stavění, využívá fyzikální zákony na větrání, klimatizaci a topení. Staví EKO-LOGICKY - ve stavbách spojuje informace z vícero zdrojů - pasivní domy, přírodní stavitelství, tvary střech a domů, soběstačné domy - earthships, získávání energie, geomantie, feng-šuej, léčitelství, řád přírody. Bude hovořit o výhodách, problémech a chybách na různých konkrétních stavbách svépomocí.

Dále se zajímá o soběstačnost, tedy budeme se nějaký čas věnovat cestě k větší nezávislosti na energiích a nákupech v supermarketu, zakládání rodových osad a vzorových biofarem, které dokáží dodávat bio zeleninu (za ceny běžné chemické zeleniny) pro asi 60rodin. Nebo jak postavit soběstačný dům bez přípojek. Také co a jak je možně postavit na zemědělské půdě z pohledu stavebního zákona.


PROGRAM SEMINÁŘE

PÁTEK
Úvod, představení se navzájem
Krátce o tom jak jezdím autem na vodu a rostlinný olej
Jak zakládáme soběstačné osady v Křižanech a Vrbovcích
Videa o systému Agrokruh a jak založit vlastní soběstačnou biofarmu

SOBOTA
Přírodní stavitelství - slaměné domy, hliněné omítky, zelené střechy
Stavba slaměno - hliněného domu - praktické návody  
Hliněné omítky - příprava vlastní směsi - na hrubé a jemné omítky
Jaké slaměné balíky a kde sehnat a jakou konstrukci si vybrat
Ukázky, postupy a chyby z několika staveb slaměných domů
Jak postavit malý domek pro dva do 150.000 Kč
Jak postavit rodinný dům svépomocí do 1mil. Kč
Stěhovatelné modulové dřevostavby
Stavba celoroční slaměné jurty - jak postavit jurtu
Stavební zákon - stav. povolení, územní plány, účelové stavby, stavby na zemědělské půdě, možnosti, které se jinde nedozvíte
Materiály - vlastnosti a použití u nás běžně dostupných materiálů

NEDĚLE
Alternativní získávání energie a vody
Solární paraboly, parní stroje, termočlánky, kogenerace, dřevoplyn, bioplyn
Akumulace tepelné energie do pevné hmoty nebo vody
Soběstačné solární domy
Stavba soběstačného domu přihrnutého zemí - Earthships
Použití recyklovaného materiálu
Kompostovací záchody, kořenová čistírna odpadních vod
Další zajímavé konstrukce a možnosti jiného stavění - ukázky
Nízkoenergetický, pasivní nebo soběstačný dům ?
Kde a jak koupit výhodněji materiál

Začínáme v pátek večeří v 18 00 (Přednášky 19 00 - 22 00). V sobotu začínáme v 9 00 a končíme v 22 00. Kdo chce jít dříve domu, může, večer bývají méně důležité informace a videa. Oběd bude vždy ve 13 00 hod, večeře v 18 00 hod, snídaně v 8 00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 16-17 hodinou. Celkem to je 20 přednáškových hodin ! Tedy poměrně náročný seminář. Každý si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky a ještě mnohem více informací a videí k domácímu samostudiu, kontakty, odkazy a seznamem dodavatelů na DVD.


Místo konání je:  Brno - http://www.ddmhelceletova.cz/bystrouska/
CVČ Bystrouška
Fleischnerova 1a
Brno-Bystrc   

Kde nás najdete?

Na konečné tramvají č.1 a 3, zastávka Bystrc - Ečerova. Sídlíme v nízkém malovaném domku kousek od zastávky, cca 50m vpravo od obchodniho domu Albert.


Cena kurzu

2.200,-  (2000,-  při platbě zálohy 14 dní a déle před seminářem). Sleva pro páry 800 Kč z celkové ceny. Sleva pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro pro zájemce s malým příjmem, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené 400 Kč.


Cenu je možné si i odpracovat, co a jak je popsáno na našich stránkách v akcích:
"Za všechny akce se lze smenit i jinak než penezi".

Co sebou

Každému asi 2-5 dnů před seminářem posílám podrobnější informace. Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky.


Ubytování
Ubytování je za noc 100,- za spaní ve vlastním spacáku na vlastní karimatce

Z kapacitních důvodů není možné s sebou brát rodinné příslušníky ani jiné lidi neúčastnící se kurzu. Pokud chcete vzít nějaké své mazlíčky, tak to oznamte předem!


Strava
Bude společná, vegetariánská: cena 440,- osoba/víkend, tedy 6xjídlo.

Záloha a platba předem

Vzhledem k omezenému prostoru, musíme upřednostnit vážné zájemce, kteří zaplatí zálohu 1000kč (40EUR) předem na 4200270652/6800 české nebo slovenské čú je 2921874561/1100 (Jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo).

Samozřejmě, že v případě nemoci nebo jiného závažného důvodu se lze přesunout na nějaký další termín, jsme vděčni za včasné informování. Jinak zálohu použijeme na pokrytí vzniklých nákladů s organizací, nákupem potravin apod.. Zbylé platby se provádějí až na místě.


Přihlásit se můžete na našich stránkách www.ekovesnice.cz kliknutím na "registrovat na tuto akci". A prosím zaškrtněte zda si přejete stravu a ubytování.

Pokud to z nějakého důvodu nejde (může být závada na stránkách, nepřijde vám hned potvrzení apod.), tak přihlášku pošlete emailem na ekovesnice@gmail.com ve tvaru: Jméno, ulice, město, telefon, email, strava ANO/NE, ubytování ANO/NE,


Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s.

Místo konání akce:
Brno, CVČ Bystrouška
Adresa konání akce:
Fleischnerova 1a, Brno-Bystrc
Kontakt:
Petr Skořepa
Telefon:
421 944 293 223
červen 2012
po
út
st
čt
so
ne
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů