Cesta soběstačnosti, Praha

22-24.2.2013

Přednáška, diskuse

 

Cesta soběstačnosti, Praha

Přednáška a navazující seminář

22. 2. - 24. 2. 2013


Budeme se věnovat cestě k větší nezávislosti na centralizovaných dodávkách energie a nákupech v supermarketu. Jak postavit nebo upravit své obydlí na soběstačný dům bez přípojek apod.. Není to tak těžké a už vůbec né drahé, je to ale náročné na informace.

Poslední dobou se hodně začaly používat slova jako soběstačnost, nezávislost, lokální ekonomika, podpora místních výrobků apod.

Vezměme to z trochu jiného soudku...Proč si základní potřeby (jídlo, bydlení, lékař, ale i el. energie, suroviny, stroje) nezajistit v nezávislých komunitách (lokální svépomocné sítě, osady, obce, okresy)? Tak aby to bylo ku prospěchu všeho v okolí, funkční a co nejvíc soběstačné. Jak to bylo vždy! Tomu se říká strategická nezávislost a to je právě ona vzývaná vnější svoboda. Taková společenství byla v minulosti ekonomicky i demograficky úspěšná.

Nemusí to být nutně krok zpět, právě naopak. Určitě více zpět k přírodě, ale komfort bydlení dokážeme zachovat stejný nebo dokonce lepší. V domácnosti vystačíme průměrně s asi 100W/h, což vystačí na osvětlení, lednici, PC a základní spotřebu a například ohřev TUV lze kombinovat ze solárního a teplovodního zdroje, ukáži vám několik možností. Stroje, nářadí můžeme pohánět jak dosud z centrální sítě a nebo mít generátor na bioplyn, dřevoplyn a jiné.

Bylinky a živou stravu si najít a vypěstovat sám, ve městech aplikovat vertikální a patrové zahrady, studovat a praktikovat bojová nebo jiná zdravotní cvičení, energii si vyrábět. Kde hledat informace, co nakupovat, jaké dělat zásoby - co mít doma (za potraviny, zařízení a vybavení), pro případ ekonomického kolapsu - hyperinflace. Jakou práci, výrobky a služby nabízet v okolí svého obydlí. Tím se také rozvíjí regionální ekonomika a podporuje vznik soběstačných rodových osad.
Rodová osada je ekovesnice sestávající z přírodně hospodařících usedlostí. Každá rodina obhospodařuje v souladu s přírodou 1-3ha pozemku (rodový statek). Znovu oživit již po staletí osvědčené a málem zapomenuté způsoby soužití lidí, splňující jejich přirozenou potřebu sdružovat se do větších společenských celků. Jak se sdružovat na společné kupování pozemků a podnikání, což má výhodu cenovů i sociální - Již od začátku vytváříte sociální vazby, skupinu sousedů, kteří se mají podporovat a pomáhat si a né jako se učí dnes na ekonomických školách (jak svého spolužáka porazit a zničit v konkurenčním boji).

Naučit se býti opět dobrým hospodářem, tvořit zásoby na rok a více. Budovat lokální svépomocné sítě, potravinové banky, lokální měny, obecní energetické společnosti, pozemková družstva, podporovat dobrovolnické spolky (hasiči, domobrana apod.).

Seminář povede:  Petr Skořepa
Učí jak stavět z místních přírodních a recyklovaných zdrojů kvalitní obydlí, jenž užitnou hodnotou a energetickou nenáročností předčí dnešní běžnou výstavbu a vyrovnají se jí i životností a odolností. Používá ve svých stavbách moderní i málem zapomenuté staré techniky stavění, využívá fyzikální zákony na větrání, klimatizaci a topení. Vnitřní a vnější prostředí kolem obydlí propojuje, řeší hospodaření s vodou, energií a odpady tak, aby se vše co nejefektivněji využilo. Navrhuje soběstačné domy (i stěhovatelné domy), bez nutnosti napojení na jakékoli sítě.
Buduje v Bílých Karpatech, na hranicích Moravy a Slovenska, v horách na polosamotě soběstačnou osadu s ukázkami efektivního propojení obydlí se zahradou.

PÁTEK
Přednáška - úvod - Proč a jak může přijít ekonomický kolaps a jak se připravit ?
Zakládání soběstačných osad a vytváření lokálních svépomocných sítí

SOBOTA
Úvod, představení se navzájem
Návod co pořídit, koupit podle důležitosti a možností
Jaké zásoby se naučit vytvářet a jak s nimi správně hospodařit  
Jak upravit obydlí tak, aby nás nezaskočily výpadky elektřiny, plynu nebo vody
Seznam věcí, co prioritně pořídit, změnit, zařídit, upravit... Rozdělení na:

Potraviny - skladování, sběr, pěstování, semínka, vertikální a patrové zahrady, neuvěřitelné stromy, sady, jedlý les, Permakultura, zimní zahrady, skleníky
Zvířata - hlídací, hospodářská - chov, přístřešky, kuřecí traktor apod..
Vybavení - věci, nářadí, zbraně, knihy,
Energie a sítě - bioplyn, dřevoplyn, parní energie, Stirling, solární energie, vodní energie, větrná energie, termočlánky, kogenerace, akumulace do hmoty a vody
Doprava - elektro-pohony, kola, auto na vodu, bioplyn nebo rostlinný olej
Zdraví - bylinky, léčitelství, cvičení, Kyusho Jutsu, Qi gong, bezkontaktní boj,
Stavitelství - jurty a stěhovatelné domy, slaměné a hliněné domy,
Základní návrhy a nákresy soběstačného domu

NEDĚLE
Recyklace - odpad využitý na stavby, umění nebo výrobu energie
Kompostování - záchody, kořenová čistírna, teplo a el. energie, bioplynka, vermikompostování
V jednoduchosti je krása, ruční práce, lidské nebo zvířecí pohony...
Další zajímavé konstrukce a možnosti jiného stavění - ukázky
Vlastní biofarma jako obživa - automatizovaný systém na pěstování - Agrokruh

Začínáme v pátek přednáškou v 18:00. V sobotu začínáme v 9:00 a končíme ve 22:00. Kdo chce jít dříve domů může, večer bývají méně důležité informace a videa. Oběd bude vždy ve 13:00 hod, večeře v 18:00 hod, snídaně v 8:00, další přestávky vždy dle potřeby. Konec semináře v neděli mezi 16-18 hodinou. Celkem to je 20 přednáškových hodin! Tedy poměrně náročný seminář. Každý účastník si odnese všechny použité prezentace, texty, obrázky, doporučení, návody a ještě mnohem více informací a videí k domácímu samostudiu, kontakty, odkazy a seznam dodavatelů  na DVD.  

Místo konání je:  

Studio DanceLab

U Zvonařky 9

Praha 2 - Vinohrady


Kde nás najdete:

http://www.dancelab.cz/prostory/mapa/


Cena přednášky: 90,- Kč
Cena semináře:
Kč 2.400,-  (Kč 2000,- při platbě zálohy 14 dní a déle před seminářem). Sleva pro páry Kč 1.000,- z celkové ceny. Sleva pro absolventy nějakého našeho předchozího semináře, také pro zájemce s malým příjmem, studenty, důchodce a maminky na mateřské dovolené Kč 600,-.

Záloha a platba předem
Pro rezervaci nám prosím pošlete zálohu Kč 500,- (EUR 20,-) na 2200288853/2010 české nebo slovenské č.ú. je 2500288855/8330  (jako variabilní symbol uveďte vaše telefonní číslo úplně stejně tak, jak ho uvedete do objednávky, abychom platby dohledali). Děkujeme.
Samozřejmě, že v případě nemoci nebo jiného závažného důvodu se lze přesunout na nějaký další termín, jsme vděčni za včasné informování. Jinak zálohu použijeme na pokrytí vzniklých nákladů s organizací, nákupem potravin apod. Zbylé platby se provádějí až na místě.

Co sebou
Každému asi 2-5 dnů před seminářem posílám podrobnější informace. Určitě je dobré si vzít něco pod sebe, deku, polštářek, karimatku, svítilnu, přezůvky.

Ubytování
Cena za os./noc je Kč 100,- (spacák a karimatku s sebou) ve společných prostorách.

Strava
ZDE NEPOSKYTUJEME
v okolí restaurace, potraviny, rychlé občerstvení

Na seminář se registrujte na našich stránkách www.ekovesnice.cz
Na přednášku není registrace potřeba.

Pořádá občanské sdružení Ekovesnice o.s.
Kontaktní osoba: Petr Skořepa
ekovesnice@gmail.com
+421 944 293 223 (Slovensko)

Místo konání akce:
Praha, DanceLab
Adresa konání akce:
DanceLab, U Zvonařky 9
Kontakt:
Petr Skořepa
Telefon:
+421 944 293 223
únor 2013
po
út
st
čt
so
ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů