Kvalita ovzduší v ČR

6.12.2016

Konference

 Znečišťování ovzduší jde ruku v ruce s rozvojem civilizace. Z různých zdrojů lidské činnosti se do vzduchu dostávají znečišťující látky, jako jsou oxidy síry a dusíku, polyaromatické uhlovodíky, těkavé organické látky, freony, těžké kovy, jemné prachové částice a další. Přitom kvalita ovzduší a jeho znečištění se týká každého, neboť jsme to zároveň i my, kdo tento vzduch dýchá. Látky, které vdechujeme, mají přímý vliv na naše zdraví, což se často projevuje v podobě dýchacích potíží a astmatu.

Veškerá činnost člověka v dnešním moderním světě má značný dopad na naše životní prostředí. Za posledních 50 let se situace výrazně zhoršila. Do 90. let minulého století patřily některé regiony v České republice svými emisemi k nejhorším na světě. Proto tehdy bylo vynaloženo mnoho finančních prostředků do technologií snížení emisí (zejména z velkých elektráren), čímž došlo k výraznému zlepšení kvality ovzduší. Rozvoj průmyslu a nárůst dopravy po roce 2000 způsobily, že se opět kvalita ovzduší v ČR začala zhoršovat.
Mezi největší zdroje nečistot patří tepelné elektrárny a automobilová doprava. Velkým podílem ke znečištění přispívají i domácnosti. Jednak lokální topeniště, kdy se během topné sezony používají nejen nekvalitní paliva, ale často i komunální odpad, čímž se do ovzduší dostávají mnohé nebezpečné karcinogenní látky. Tento děj často v zimě bývá ještě umocněn inverzí a špatnými rozptylovými podmínkami, tudíž smogové epizody na sebe nenechají dlouho čekat. I kdyby kotlíkové dotace byly řešením problému emisí z lokálních topenišť, pořád bude narůstající počet soukromých vozidel produkovat polovinu všech emisí z dopravy.


Během posledních let se setkáme s překročením zdravotních limitů PM10 a benzoapyrenu s tím, že těmto nadlimitním koncentracím je vystavena většina populace České republiky!


Z těchto důvodů je kvalitě ovzduší věnována velká pozornost na národní a mezinárodní úrovni. Právní předpisy EU i jednotlivých členských států značně pokročily v boji proti znečištění ovzduší. Avšak i přes stanovení nejrůznějších emisních limitů a opatření podniknutých vedoucí k nápravě, kvalita ovzduší nám stále způsobuje problémy.

Místo konání akce:
Hotel DAP,
Adresa konání akce:
Vítězné náměstí 4, Praha 6
Kontakt:
Radek Adámek
Telefon:
+420 776 599 101
prosinec 2016
po
út
st
čt
so
ne
30
1
2
5
6
7
8
13
14
15
16
20

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů