Pátek, 29. března 2024

Smart Grid ve Vrchlabí

Smart Grid ve Vrchlabí

Elektrárenská společnost ČEZ připravuje v rámci projektu Futur/e/motion testování a zavádění inteligentních technologií v rozvodné síti. Celý projekt odstartuje v mikroregionu Vrchlabí, který si odteď ponese přízvisko "Smart Region". Zároveň jde o označení pro rozsáhlejší dlouhodobý projekt, který se má postupně rozšířit i na další území. Vrchlabí se díky tomu stane prvním inteligentním regionem na východ od Německa.

ČEZ ohlásil projekt FutureMotion jakožto program zaměřený na ekologičtější, efektivnější a ekonomičtější výrobu a přenos elektrické energie. Výroba a distribuce elektrické energie prochází v posledním desetiletí významnou proměnou. Sto let stará distribuční síť už nevyhovuje požadavkům nové doby, a je proto třeba ji modernizovat. Právě to mají za úkol tzv. "chytré sítě" neboli SmartGrids.

Ty počítají se zapojením mnoha nových lokálních výroben elektřiny jako jsou solární elektrárny, elektrárny na biomasu, větrné turbíny a podobně. V budoucnu se navíc počítá také s dobíjecími stanicemi pro elektromobily. Podobné testovací projekty už běží například i ve Spojených státech ve městě Boulder, v Malaze ve Španělsku či Amsterdamu v Holandsku. V Itálii už může několik desítek milionů zákazníků společnosti Enel SpA využívat některých možností chytrých sítí a elektroměrů.

V České republice celý projekt teprve začíná. "Spuštění projektu Smart Region je důležitou součástí evoluční cesty, kterou jsme se vydali po vyhlášení snahy o modernizaci a hledání nových inovací v oblasti energetiky v létě 2009. V tomto energeticky "inteligentním" regionu chceme vyzkoušet jak spolu mohou v malé lokalitě fungovat nejrůznější novinky: chytré měřící systémy v domácnostech, větší počet lokálních výrobních zdrojů včetně obnovitelných, dobíjecí stanice, sloučené výrobny elektřiny a tepla. Cílem je vyzkoušet v menším měřítku, jak inteligentní sítě dokáží napojit a řídit množství prvků ku prospěchu zákazníků a celé sítě," uvedl Milan Špatenka, ředitel rozvoje distribuce společnosti ČEZ.

V současnosti vybírá společnost ČEZ partnera na dodání inteligentních měřících systémů, které budou nainstalovány v první fázi Smart Regionu domácnostem a podnikům, aby mohly začít poskytovat první data v reálném čase o spotřebitelském chování zákazníků v regionu.

ZDROJ:ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů