Čtvrtek, 28. března 2024

Maltská kuchyně

Maltská kuchyně

Maltská kuchyně v sobě odráží historii ostrova, který si podmaňovali dobyvatelé ze všech koutů Středomoří

Maltská kuchyně v sobě přesně odráží celou historii tohoto malého ostrova, který si podmaňovali dobyvatelé ze všech koutů Středomoří. Každý národ zanechal i v maltské kuchyni své vlivy, takže tu můžeme vysledovat chutě italské, francouzské, řecké i arabské.

TIMPANA

K přípravě potřebujeme listové těsto, makaróny, mleté vepřové a hovězí maso, vejce, rajský protlak, strouhaný sýr, cibuli, drůbeží játra, slaninu a hovězí vývar.

Makaróny uvaříme v osolené vodě, cibuli, mleté maso, sýr, játra a slaninu osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak a vývar a vaříme asi 25 minut. Směs smícháme s uvařenými makarony. Pekáč vymažeme olejem a vyložíme polovinou vyválcovaného těsta, navršíme masovou hmotu, urovnáme, pokryjeme zbytkem těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

MINSTRA TAL-HAXIX

Polévka Minstra tal-Haxix je obdobou italské zeleninové polévky minestrone. Připravíme si dvě cukety, čtyři brambory, dvě cibule, 400 g dýně nebo tykve, jedno malé zelí a jeden malý květák, dvě mrkve, dvě rajčata a dvě červené řepy, polévkovou lžíci rajského protlaku, 800 g vepřového masa a 400 g vuřtů.

Zeleninu, uzeninu a maso rozkrájíme na kousky a vložíme do litru vody. Přidáme rajský protlak a zamícháme. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni dovaříme do měkka. Dochutíme malým kouskem špeku nebo másla. Před podáváním můžeme polévku posypat strouhaným parmazánem. Hned podáváme.

Nejoblíbenějším druhem masa na Maltě je (samozřejmě kromě ryb a plodů moře) maso králičí. Příprava králičího ragú je velice jednoduchá a výsledek je skvělý.

FENEK

Staženého, vyvrhnutého a dobře omytého králíka ( i když my pod názveme fenek známe jiného obratlovce, v maltštině se tak králíkovi říká) nakrájíme na malé porce. Základní vtip tohoto národního jídla spočívá v marinádě z červeného vína, do které porce naložíme na 24 hodin. Porce poté necháme okapat, potřeme česnekem a krátce opečeme na olivovém oleji. Přidáme bobkový list, opět zalijeme červeným vínem a dusíme do změknutí. Odvážnější přidají do tohoto základu brambory a dusí je s masem, konzervativnější kuchaři vaří brambory jako přílohu zvlášť.

Nejlepší rybí restaurací na Maltě je Southern Bliss ve vesničce Marsascala. Určitě stojí za to si tam alespoň jednou na dobré jídlo zajet. Dělají tu skvělé chobotnice i krevety, palačinky s mušlemi, tuňáky, mečouny i lososy. Základem menu je ovšem polévka. Tradiční maltská rybí se jmenuje

ALJOTTA

Pro čtyři porce potřebujeme asi 1/2 kila ryby (mohou být různé druhy), rybí hlavy na vývar (musíme ho mít tak 4 šálky), 2 dvě nakrájené cibule, 12 stroužků česneku (rozdrcených), pórek , 1/2 kg rajčat (nakrájených a nejlépe oloupaných), lžičku rajského protlaku nebo kečupu, lžičku olivového oleje, špetku majoránky a sušené máty, 5 zrnek pepře, 1/2 šálku vařené rýže.

Příprava: Rybí suroviny uvaříme v osolené vodě a vývar přelijeme přes síto. Na olivovém oleji osmahneme cibuli, přidáme česnek, pórek, bylinky a rajský protlak. Několik minut dusíme, přilejeme ryb vývar s nakrájenými rajčaty a přivedeme do varu. Poté do vařící polévky vložíme kousky ryby, opět přivedeme do varu a vaříme dokud není maso hotové. Až těsně před servírováním přidáme rýži, jen aby se prohřála. Polévku můžeme podávat s osmaženými kousky bílého pečiva.

Obvyklým denním jídlem Malťanů je

ROSS FIL-FORN

Připravíme si 400 gramů rýže, litr vody, 300 gramů sekané pečeně, 350 gramů nakrájených rajčat, cibuli dvě polévkové lžíce oleje, dva silné plátky uzeného špeku nakrájeného na kousky, parmazán, čtyři vejce, sůl a pepř.

Cibuli a špek opečeme na oleji. Dále přidáme rajčatovou šťávu, sekané maso a vše dusíme na mírném ohni. Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme do omáčky čtvrt litru vody. Necháme ji půl hodiny vařit. Mezitím si vymažeme tukem ohnivzdornou formu, pak dáme do formy rýži smíchanou s omáčkou, rozšlehaná vejce a vše posypeme strouhaným sýrem. Přidáme ještě tři čtvrtě litru vody a zamícháme. Pokrm necháme při střední teplotě 30 minut zapékat. Poté formu vyndáme, rychle promícháme a necháme další hodinu péct, až se vytvoří zlatohnědý povrch. Ihned podáváme.

A co po jídle?

Oblíbenými pokrmy na Maltě jsou různě připravené lilky a cukíny, skvělý je čerstvý kozí sýr z Goza a místní chléb, který se peče tradičně v pecích, vytápěných dřevem. Zákusky a dezerty vykazují svou nadměrnou sladkostí vliv arabské kuchyně. Při jejich přípravě jsou základními surovinami med, ořechy, mandle, datle a fíky (na snímku)..

Z nealkoholických nápojů můžeme doporučit pomerančovou šťávu s bylinkami - Kinnie, místní pivo Cisk Lager je docela chutné i pro náročného pivního znalce. Pokud si dáte espresso, dostanete šálek velikosti náprstku se zhruba třemi malými lžičkami černé tekutiny na dně. Síla tohoto jediného doušku je ovšem infarktní.

Bílá, červená i růžová místní vína možná nebudou po chuti tomu, kdo dává přednost suchým vínům. Maltská vína totiž mají zvláštní příchuť různých koření.

ZDROJ:http://recepty.centrum.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů