Pátek, 26. dubna 2024

Pomožte ohroženým želvám

Pomožte ohroženým želvám
KURA KURA - ŽELVY V OHROŽENÍ

Želvy existují na Zemi téměř 250 milionů let. Byly svědky rozkvětu i pádu dinosaurů, poznaly nejrůznější druhy predátorů, přežily nástup ptáků a savců i několikeré změny podnebí. Dnes ale mizí z povrchu Země. Více než 70 % druhů želv, tvorů neobyčejného ekologického, vědeckého i kulturního významu, se ocitlo na Mezinárodním červeném seznamu ohrožených druhů. Podle IUCN a dalších světových organizací ochrany přírody želví krizi způsobila devastace životního prostředí i neúměrná a nadále neudržitelná exploatace populací pro účely stále se rozšiřujícího obchodu se želvami, jejich masem, vajíčky a dalšími deriváty. Významnou světovou oblastí pro zachování druhové různorodosti a unikátních ekoregionů je Indonésie. Součástí jejího přírodního bohatství je i mimořádně diverzifikovaná a donedávna početně bohatá fauna želv.
Vzdělávací a záchranné centrum na ostrově Nusa Penida
Krutý osud želv oslovil i Unii českých a slo-venských zoo. Ta společně se Zoo Brno, Zoo Praha a s indonéskou neziskovou organizací, založenou manželi Jeglikovými z Brna, vy-tvořila projekt, jehož cílem je zřídit vzdělávací centrum pro domorodce i turisty a návštěvníky ostrova Nusa Penida, ležícího poblíž ostrova Bali v Indonésii. Centrum Kura Kura (indo-nésky "Zachraň želvu!") bude upozorňovat na nebezpečí, které hrozí sladkovodním i moř-ským želvám, jedné z nejohroženějších skupin indonéské fauny. Při centru vznikne i záchranná stanice pro želvy zabavené nelegálním obchodníkům a Kura Kura se po-stupně promění ve středisko integrace ochranářských aktivit ve prospěch želv, jejich životního prostředí a indonéské přírody vůbec.
V zápase o zachování genofondu želv hrají zoologické zahrady důležitou roli a přijímají velkou odpovědnost. Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií ji vyjádřila v září 2004, když vyhlásila kampaň ShellShock. Během následujícího roku evropské zoo vybraly více než 250 000 euro na projekty záchrany želv.

Želvy ve volné přírodě rychle mizí
Můžeme jim nějak pomoci?
ANO!
PROJEKT Kura Kura - želvy v ohrožení
číslo účtu: 210068708/0300

ZDROJ: ZOO Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů