Pátek, 29. března 2024

Koupání bez chemie. Podívejte se, kde jsou koupací biotopy

Koupání bez chemie. Podívejte se, kde jsou koupací biotopy

Koupací biotopy jsou u nás stále populárnější. Návštěvníky láká hlavně přírodní úprava vody, díky které se nemusí do vody přidávat žádné desinfekční přípravky. Je tak vhodná třeba pro alergiky nebo lidi s citlivější kůží. Server iDNES.cz připravil seznam koupacích biotopů v České republice. Podívejte se, kam to máte nejblíž.

Obec Kovalovice nedaleko Brna na začátku milénia řešila problém. Měla k dispozici obecní pozemky a přemýšlela co s nimi. Starosta Milan Blahák přišel s neotřelým řešením. Rozhodl se v Kovalovicích vybudovat vůbec první koupací biotop v České republice.

,,V té době to byl risk, protože jsme vůbec nevěděli, jak to bude v našich podmínkách fungovat," popsal pro iDNES.cz Blahák. Inspiraci našel starosta v Rakousku. Tam se už v té době koupací biotopy začaly postupně prosazovat, k jejich napájení se častou používají čisté horské řeky. Takové podmínky se dají najít na Jižní Moravě jen těžko. Nakonec se ale podařilo vytvořit systém, který je vhodný i pro tuzemské prostředí.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů