Čtvrtek, 28. března 2024

Dlouhé stráně: Koronavirus snížil návštěvnost o 63 %, prázdniny jsou naopak historicky nejsilnější

Dlouhé stráně: Koronavirus snížil návštěvnost o 63 %, prázdniny jsou naopak historicky nejsilnější

Počet návštěvníků přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně se v prvním pololetí kvůli koronavirovým omezením meziročně snížil o 62,8 procenta na 10.325 lidí, od počátku prázdnin ale počet turistů výrazně roste. Do konce prvního prázdninového měsíce absolvuje prohlídku podzemních útrob elektrárny podle odhadu mluvčího ČEZ Vladislava Sobola kolem 7 tisíc lidí, což je oproti loňskému červenci nárůst více než o pětinu.

,,Zájem návštěvníků nás těší, protože nejde jen o zážitkovou turistiku, ale o skutečné poznávání technologií, které ovlivňují život kolem nás. Turisté včetně dětí se u nás na vlastní oči přesvědčí, jak jsou Dlouhé stráně jako největší baterie v Česku pro naši energetiku důležité, a to zvláště v době rostoucí produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů," vysvětlila vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

,,Exkurze se rychle zaplňují, na ty nejdelší s prohlídkou kaverny v podzemí a výjezdem k horní nádrži je třeba se objednat dva týdny předem. Proto postupně otevíráme další termíny pro zkrácenou verzi exkurze, která zahrnuje film v infocentru, cestu do podzemí a výjezd k dolní nádrži," řekla Iveta Floryčková z firmy K3 Sport, která provoz informačního centra zajišťuje. Na exkurzi je třeba se objednat předem prostřednictvím formuláře na webu www.dlouhe-strane.cz.

OD SRPNA SOUTĚŽ PRO DĚTI, MOHOU VYHRÁT WATÍKA NEBO JOULINKU

Zájem lidí o domácí turistiku včetně poznávání industriálních zajímavostí a památek energetici od počátku srpna ještě podpoří soutěží Krajinou Skupiny ČEZ, která zve turisty k prohlídce infocenter a elektráren. Kromě Dlouhých strání mohou navštívit například královéhradeckou vodní elektrárnu Hučák, infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany nebo nedalekou přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice, historické malé vodní elektrárny Vydra a Čeňkova pila na Šumavě nebo nejvyšší rozhlednu v Česku v areálu uhelné elektrárny v Ledvicích. Při návštěvě dvou infocenter odmění ČEZ děti energetickými plyšáky Watíkem nebo Joulinkou. Kompletní seznam infocenter a podrobná pravidla na www.letoscez.cz.

Dlouhé stráně i většinu dalších elektráren je možné před exkurzí navštívit také virtuálně na webu http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/

Elektrárna Dlouhé stráně, největší přečerpávací vodní elektrárna Skupiny ČEZ, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie, tedy baterie, která je neustále připravena vyrovnávat nedostatek nebo naopak přebytek elektřiny v celé síti a čelit tak případnému blackoutu. V rámci jednoho přečerpávacího cyklu umí ,,napumpovat" do české energetické sítě až 3,5 milionu kWh.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů