Pátek, 19. dubna 2024

Prodej hybridů stoupl do listopadu o 44 procent na 10.900 vozů

Prodej hybridů stoupl do listopadu o 44 procent na 10.900 vozů

Prodej aut s hybridním pohonem letos za 11 měsíců meziročně vzrostl o 44 procent na 10.900 vozů. Z toho kategorie plug-in hybridů do zásuvky zaznamenala růst prodejů o 280 procent na zhruba 1600 aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Celý trh osobních aut přitom do listopadu o více než pětinu klesl. Zájmu o hybridní a elektrické vozy letos nahrávají přísnější emisní předpisy, které musí automobilky ve vyráběné produkci plnit, aby nemusely platit vysoké pokuty. Průměrné emise svých flotil snižují právě díky vozům na elektrický pohon.

Nejvíce, přes 3500 hybridních vozů, prodala Toyota, následuje Ford s prodejem přes 1400 hybridů a těsně za ním je Suzuki. Domácí Škoda dodala na trh 824 hybridních superbů a octavií.

Podle generálního ředitele Toyoty v ČR Martina Pelešky se v letošním roce výrazně rozšířila nabídka hybridních vozů. "Toyota, která je jedničkou na trhu hybridních vozů, nabízí v současnosti kombinovaný pohon se spalovacím motorem a elektromotorem téměř v každé modelové řadě. Příští rok navíc nabídku ještě rozšíří o další plug-in hybridy a také vodíkový pohon," uvedl Peleška.

Prodej vozů čistě na elektrický pohon se zvýšil trojnásobně na 2100 aut.

Prodej všech nových osobních aut za 11 měsíců klesl o 21 procent na 182.638 vozů. V listopadu, kdy byly kvůli protiepidemickým opatřením zavřeny autosalony, byl odbyt nižší o 13 procent. První je značka Škoda s 68.363 registrovanými vozy, druhý je Volkswagen s prodejem 14.657 aut a třetí Hyundai s 14.555 vozy. Na dalších místech jsou Dacia a Toyota. Firmy nakoupily 73,5 procenta prodaných aut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů