Úterý, 16. dubna 2024

V Lednici našli při úklidu okolí města části bagru i koberec

V Lednici našli při úklidu okolí města části bagru i koberec

Dobrovolníci, kteří při akci Ukliďme Česko dnes odklízeli odpadky v Lednici na Břeclavsku, našli například i části bagru či koberec. V Lednici se do akce zapojilo několik rodin, jedna za hodinu nasbírá třeba i čtyři pytle odpadků. ČTK to řekla předsedkyně lednického okrašlovacího spolku Klára Rothscheinová.

Akce je letos organizovaná kvůli vládním opatřením nehromadně, rodiny si vytyčují každá svoji trasu, kterou při procházce uklidí. V Lednici takto úklid trvá už týden a pokračovat ještě bude. Podle Rothscheinové se do akce zapojilo odhadem kolem 20 lidí z několika rodin či jako jednotlivci. "Okrašlovací spolek jarní uklízecí akci pořádá dlouhodobě, když vzniklo Ukliďme Česko, připojili jsme se k ní," uvedla Rothscheinová.

Uvedla, že se dobře uklízí, když ještě nic není zarostlé, odpadky po lidech jsou lépe vidět. Rodiny v Lednici uklízejí například cyklostezky, zámecký park a další části a okolí města. "Dnes jsme uklízeli nově vzniklou cyklostezku. Odpadky kolem ní nebyly po turistech, šlo čistě o komunální odpad, který sem hází místní. Nejvíce samozřejmě plasty, plastové lahve, plechovky od piva, ale našli jsme třeba také varnou konvici nebo koberec. Nechápu, že když už to ty lidé vezmou do ruky, proč to vyhodí zrovna tady," uvedla předsedkyně spolku.

Dobrovolníci ale našli také třeba těžkou gumovou část z bagru, kterou v místě nechali zarůst stavební dělníci. Rothscheinová uvedla, že ji zřejmě bude muset vytáhnout SUV vůz.

Jen v Jihomoravském kraji se do úklidu zapojily stovky rodin, mnohé kvůli opatřením neorganizovaně. Odpadky jednoduše sbírají tam, kam obvykle chodívají na procházky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů