Úterý, 19. března 2024

Dřevěné prvky v domácnosti: Sázka na ekologii a přirozenou krásu

Dřevěné prvky v domácnosti: Sázka na ekologii a přirozenou krásu

Dřevo se řadí mezi materiály, které se používaly od nepaměti. Nelze se tomu divit, protože je ekologické, ekonomické a designově nenapodobitelné. Stačí si vzít jakékoli dřevěné prvky a porovnávat je s čímkoli jiným. Často ani sklo či kamenné materiály nedokážou dřevo nahradit. V domácnosti se setkáme se spoustou dřevěných variací. My se na ty nejznámější podíváme mnohem podrobněji v následujících řádcích. Konkrétně se zaměříme na nejznámější dřevěné prvky vůbec.

Palubky a terasová prkna

Jakási klasika současnosti. Na stylové terase nemohou chybět právě dřevěné prvky. Často se jedná o klasická terasová prkna, případně specifické palubky, které se právě na tyto plochy instalují. Pochopitelně jsou opatřené voděodolným nátěrem, který bude barevně ladit s exteriérem. Palubky si ale najdou své místo také jako nosné prvky nejrůznějšího obložení, případně podhledů. Vypadají náramně. Díky drážce do sebe dokonale zapadnou, takže vytvoří komplexní celek se vším všudy.

Elegantní nábytek a doplňky

Dřevěný nábytek je krásný jak v interiéru, tak i na terase. Ve vnitřních částech objektů se stává jakousi samozřejmostí, nicméně venku je moc hezké třeba takové masivní stylové posezení z tvrdých dřevin. Vybírat je ale možné také skládací nábytek z cizokrajných dřev. Alternativ je spousta. Dokonce lze volit i specifická přírodní ratanová křesílka, jež dávají danému místu v exteriéru punc originality.

Trámy a hranoly

Nosné konstrukce vyžadují jednoznačně masivní dřevo. Zkrátka se bez něj neobejdou. třeba na krovy se běžně využívají trámy a masivní dřevo jako takové. Jinak jsou ale také hodně oblíbené KVH hranoly a jiné podobné dřevěné komponenty. Mnohdy se právě tyto nosné prvky kombinují ještě s OSB deskami a dalšími typickými dřevěnými materiály.

Zdroj obrázku: Jodie Johnson / Shutterstock.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů