Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šetrný přístup k oblečení i k planetě

Šetrný přístup k oblečení i k planetě

Zero waste a udržitelnost se skloňují naprosto všude. A protože při praní je spotřeba vody velmi vysoká a používají se při něm i chemické prací prostředky, týká se ho ochrana životního prostředí opravdu hodně.

Čtvrtina světové spotřeby vody padne na praní v domácích pračkách. V přepočtu na litry je to na jednu domácnost zhruba 31 500 litrů ročně, což je asi tak stejné množství, jako kdybyste si napustili 315 běžných van. Z průzkumů vyplývá, že většina lidí nenaplní pračku zcela a někdy dokonce pere pouze jeden kus oblečení. Množství spotřebované vody se takto ale nesníží, ale naopak zvýší.

Jak tedy při praní šetřit naši planetu? Možná to pro vás bude překvapení, ale využívání služeb prádelen a čistíren šetří životní prostředí poměrně významně. Když k tomu navíc prádelna používá ekologické stroje a prací přípravky, máte jistotu, že jste udělali pro životní prostředí maximum.

Kromě toho navíc budete mít jistotu, že se vaše ošacení vrátí čisté a v pořádku. Existují totiž materiály, které se v domácích pračkách ani prát nesmí. Především zimní oblečení se v současné době často vyrábí z choulostivých materiálů, které se nesmí prát ve vodě nebo čistit mokrou cestou. Proto je potřeba k jeho čištění přistupovat s největší opatrností, a to jsou také důvody, proč byste měli dobře vybírat, komu své oblečení svěříte.

Vybírejte čistírny, které perou ekologicky

V Cleany.cz vždy dbají na to, aby se k vám vaše oblečení vrátilo v perfektní formě a vy jste ho mohli klidně hned obléknout. Kromě toho jim také leží na srdci osud planety a životní prostředí, proto používají ve svých pobočkách technologii SoftWash Xtreme Care.

Tato technologie se vyznačuje velmi vysokou efektivitou a čisticím procesem šetrným k životnímu prostředí. Při čištění v těchto pračkách se spotřebovává minimální množství vody a také méně elektrické energie. Samozřejmostí je i výhradní používání biologicky odbouratelných pracích prostředků, které neznečišťují vodu ani vzduch a jsou vhodné pro dětské a kojenecké oděvy.

Technologie SoftWash Xtreme Care přináší i další nesporné výhody, které se vám budou jistě líbit. Vaše oblečení bude vyčištěné mnohem rychleji než při použití běžných technologií. V porovnání s chemickým čištěním dodá tato technologie vašemu oblečení zářivější barvy, bělejší bílou a umožňuje snadnější odstranění olejových skvrn.

Co všechno lze čistit ekologicky?

Ekologicky se dnes může čistit úplně všechno - dětské oblečení, zimní oblečení, spodní prádlo nebo sportovní oblečení. Právě sportovní oděvy se vyrábí z řady nejrůznějších materiálů a jejich kombinací. Pračky SoftWash Xtreme Care poskytují velmi citlivou a jemnou péči řadě materiálů včetně sportovních membrán jako je například GoreTex.

Ošetřené oblečení zůstane velmi příjemné na dotek a také naprosto funkční. Nemusíte se tedy bát, že by vaše sportovní oblečení ztratilo vlastnosti, kvůli kterým jste ho pořídili. Kromě toho, že budete šetřit životní prostředí při jeho praní, ušetříte peníze za pořízení nového, a dokonce i přírodu, protože se nebude muset nový kousek vyrábět.

Kromě zimního a sportovního ošacení se však ekologicky dají čistit i kožené bundy, kalhoty, motorkářské kombinézy, vlna, angorská vlna, kašmír, semiš, hedvábí, ale i domácí textilie, potahy na nábytek a ohnivzdorné oděvy.

Výhod, které nabízí ekologické praní, je celá řada. My jsme pro vás shrnuli ty nejdůležitější, díky kterým bude vaše oblečení krásně čisté a voňavé. Zároveň však můžete mít dobrý pocit, že jste svým praním nezatížili životní prostředí a pomohli tak snížit uhlíkovou stopu. Tak neváhejte a pošlete své oblečení k profesionálům, kteří se o něj postarají.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů