Pátek, 26. dubna 2024

Jak vyčistit nerezovou udírnu před sezónou: pohodlně a ekologicky

Jak vyčistit nerezovou udírnu před sezónou: pohodlně a ekologicky

Zahajujete novou sezónu uzení a nechcete se připravit o ty nejlepší chutě a vůně jen kvůli zanesené udírně? Vyzkoušejte některý z jednoduchých tipů, jak vyčistit udírnu. A pak: hurá žhavit!

Umyjte odkapovou misku i misku na dřevo a zkontrolujte ohniště

Odkapovou misku a misku na dřevěnou štěpku byste správně měli mýt po každém uzení. Nečistoty, které se tu usadí, totiž mohou zásadně ovlivnit kvalitu vašeho uzeného masa, ryb nebo dalších dobrot. A to by byla věčná škoda. Také ohniště pravidelně kontrolujte a udržujte v čistotě.

Černé stěny udírny? Povrch silou nedrhněte

Zhruba po každém 4. až 5. uzení začnou stěny postupně měnit barvu. Pokud jste se údržbě udírny nevěnovali v průběhu roku, před sezónou přichází pravý čas k nápravě. Nezapomeňte: Nerezovou udírnu nikdy nedrhněte, jinak hrozí poškrábání.

Připravte si:

  • Lehký hadřík nebo houbičku bez ostrých vláken
  • Teplou vodu
  • Krystalickou sodu/ čistič na nerezové udírny na vnitřní a vnější stěny
  • Jar na příslušenství

Čištění udírny krystalickou sodou

  1. Ohřejte vodu tak, aby byla horká.
  2. Rozpusťte v ní krystalickou sodu v poměru 1 hrst sody na 10 litrů vody. Při čištění udírny vypotřebujete zhruba 0,5 kg sody - záleží na stupni znečištění.
  3. Vodou s rozpuštěnou sodou omyjte vnější i vnitřní stěny udírny.
  4. Příslušenství jako udicí rošty nebo kryt topného tělesa dejte před mytím cca na hodinu odmočit.
  5. Po umytí ještě stěny udírny i příslušenství otřete hadříkem namočeným v čisté vodě.

Tato metoda je ekologická, ale také poměrně pracná a neslibuje 100% výsledky u silně zašpiněných povrchů. To samé platí i pro čištění citronem, grepem apod. Tyto metody fungují spíše na průběžné čištění po každém uzení.

Čištění udírny speciálním čističem na nerezové udírny

Nechce se vám rozpouštět sodu ve vodě a pracně odmáčet jednotlivé části? Pořiďte si speciální čistič na nerezové udírny. Navrhli jej přímo profesionálové na uzení a výrobci českých udíren z Křižanova na Vysočině. Pyšní se pečlivě prověřeným složením, a hlavně snadnou aplikací.

  1. Silně zanesenou udírnu lehce roztopte, zhruba na 40 stupňů Celsia. Nečistoty pak snáze pustí.
  2. Nastříkejte sprej na místa, která chcete vyčistit. Počkejte asi 5 až 10 minut.
  3. Celou udírnu opláchněte vlažnou vodou a vytřete do sucha.

Při čištění pro jistotu použijte gumové rukavice a ideálně i brýle, zástěru a respirátor. Nevdechujte aerosol. Čistič výborně funguje na nerezové udírny. Na pozinkované se ale nehodí. Na ně použijte třeba zmiňovanou sodu nebo klasický jar.

Zbývá umýt příslušenství

Háky, rošty a další příslušenství nejpohodlněji umyjete ručně. Připravte si vlažnou vodou s jarem nebo už zmiňovanou sodou. Nezapomeňte vše pečlivě opláchnout a osušit.

Ochranný obal ušetří spoustu práce

Když neudíte, chraňte svou udírnu ochranným obalem. Díky němu nemusíte řešit zaprášení nebo poškození kyselými dešti a padajícími větvemi. Před uzením jen obal rozepnete a hurá do akce.

Sezóna startuje: Zkuste třeba mistrovské uzení studeným kouřem

Udírna už se blyští čistotou a vy jste natěšení na první letošní dobroty? Ať už plánujete uzení lososa, klobásek nebo třeba sýrů, zkuste pomalé uzení studeným kouřem. V zimě je na něj ideální doba. V teplotách kolem nuly totiž snadno udržíte v udírně požadovanou teplotu do 30 stupňů Celsia. Pomalu tak můžete udit i několik dnů nebo dokonce týdnů. U masa je podmínkou dostatečné proležení v dobrém solném láku. Kdo si netroufá, může začít třeba ořechy, sýry, domácími salámy nebo klobásami.

Tak raušovní uzení!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů