Čtvrtek, 28. března 2024

Začíná 24. ročník Týdnů pro krajinu, dobrovolníci pomohou zemědělské krajině a poškozeným lesům

Začíná 24. ročník Týdnů pro krajinu, dobrovolníci pomohou zemědělské krajině a poškozeným lesům

Oblíbené letní dobrovolnické akce, organizované Hnutím DUHA, umožní účastníkům a účastnicím zapojit se vlastníma rukama do obnovy naší krajiny. Letos je pro zájemce během letních prázdnin připraveno celkem osm turnusů napříč Českou republikou [1]. Doposud se dobrovolnických akcí zúčastnilo 2 246 lidí, kteří mj. vysázeli 214 353 stromů, zbudovali 625 hrází v rašeliništích a pokosili 47 hektarů květnatých luk.

Česká krajina v současnosti čelí výrazným problémům - nejen nevhodnému způsobu zalesňování lesních holin, ale i rychlému poklesu pestrosti života v zemědělské krajině. Proto Hnutí DUHA po 23 ročnících Týdnů pro les rozšířilo okruh práce i o pomoc se zemědělstvím. Věnovat se mu budou dobrovolníci celou polovinu léta.

V Kaleticích se dobrovolníci dosud věnovali obnově lesa na věkově i druhově pestrý. Letos tam ale pomůžou i s rozjezdem ekologického zemědělství. V Kutinách na Tišnovsku pomohou k tomu, aby nezarůstala přírodní památka Pláně a byla tak i nadále domovem pro vzácné druhy pavouků. Zaměříme se ale i na první kroky v převodu smrkového lesa na pařezinu. Na Kapli u Prostějova pomůžeme s obnovou remízu uprostřed polí i přírodních tůní. Dobrovolnice a dobrovolníci se zaměří na cenné květnaté louky i v Bílých Karpatech. Všechny tyto akce tak podporovatelům kampaně Zasaďme se [2] ukáží, jak účinně chránit cenná místa v zemědělské krajině.

Ve spolupráci s Lesy ČR ve Městě Albrechtice [3] a poté ve spolupráci s CHKO Jeseníky ve Vrbně pod Pradědem se dobrovolníci Hnutí DUHA zaměří na zadržení vody v lese. Tomu bude tradičně věnovaný týden v srdci Národního parku Šumava při obnově vzácných rašelinišť. Na opačném konci republiky, na Osoblažsku, se bude uprostřed lesů opravovat romantický areál zapomenutého kostela v Pelhřimovech.

Týdny pro krajinu tak podpoří kampaň Zachraňme lesy [4], která nyní spojuje více než 80 000 lidí v apelu na poslance a poslankyně, aby do právě projednávaných změn zákona o myslivosti [5] zahrnuli odvození výše lovu od míry poškození ekosystémů způsobeného spárkatou zvěří, menším vlastníkům pozemků umožnili účinně zasáhnout do mysliveckého hospodaření a ze seznamu myslivci obhospodařované zvěře vyškrtli ohrožené a chráněné druhy zvířat.

Sára Hájková, koordinátorka dobrovolníků a dobrovolnic Týdnů pro krajinu, říká:

,,Každoroční velký zájem o Týdny pro krajinu svědčí o jejich oblibě mezi účastnicemi a účastníky. Kromě práce v terénu se mohou těšit také na celodenní exkurzi s odborným zoologickým a botanickým výkladem či na večerní přednášky a diskuze zaměřené na danou problematiku. Na Týdnu pro krajinu v Kapli a Kutinách ještě zbývá posledních pár volných míst, tak se neváhejte přihlásit! "

Jan Skalík, vedoucí programu Krajina Hnutí DUHA a vedoucí dobrovolnických týdnů na Tišnovsku a Prostějovsku, dodává:

,,Rychlý úbytek pestrosti života v otevřené krajině polí a luk nás doslova vyhnal z lesů. Spolu s dobrovolnicemi a dobrovolníky tak budeme letos čtyři týdny pomáhat znovu vytvořit prostor pro přírodu při kosení luk, při rozjezdu ekologického zemědělství nebo při obnově mokřadů."

Poznámky:

[1] Termíny Týdnů pro krajinu:

3.7.-10.7. Kaletice, Strakonicko

10.7.-17.7. Město Albrechtice, Moravskoslezský kraj

17.7.-24.7. Vrbno pod Pradědem, Moravskoslezský kraj

24.7.-31.7. Kutiny, Tišnovsko

7.8.-14.8. Národní park Šumava

8.8.-15.8. Osoblažsko

14.8.-21.8. Kaple, Prostějovsko

21.8.-28.8. Radějov, Bílé Karpaty

Podrobnosti zde: https://tydnyprokrajinu.hnutiduha.cz/cs

[2] http://zasadmese.hnutiduha.cz

[3] Fotogalerie z loňského ročníku dobrovolnického týdne ve Městě Albrechtice: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/16LzV79gcJhNZKBGph7pK0Yi82KjTDxrN

[4] Více informací o výzvě Zachraňme lesy: www.zachranmelesy.cz

[5] Společný požadavek Hnutí DUHA a dalších osmi významných vlastnických a ochranářských organizací na změny v zákoně o myslivosti: https://www.zachranmelesy.cz/cs/clanky/tiskove-zpravy/obrovske-skody-zpusobene-premnozenou-zveri-vyresi-jen-novy-zakon-o-myslivosti

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů