Pátek, 19. dubna 2024

Jak se chovat udržitelně při pořizování šperků?

Jak se chovat udržitelně při pořizování šperků?

Napadla vás někdy otázka ekologické udržitelnosti při výběru šperku? Přitom velkou součástí klenotnického průmyslu je těžba drahých kamenů a kovů. Ke vzniku jednoho malého prstýnku tak nevede vždy jen cesta odpovědná k životnímu prostředí a čestnému lidskému jednání. Jak to zjistit a vybrat šperk, který je fér?

Jak nakoupit udržitelně?

Při nákupu šperků je vždy důležité, ptát se na původ použitých kovů a drahokamů a na procesy, které provázely vznik šperku. Budete-li se zajímat, prodejce klenotů, kteří dbají na férové zásady, poznáte okamžitě. O etických postupech a praktikách se rádi hrdě rozpovídají. A jako potvrzení vám poslouží nejrůznější certifikace.

CanadaMark - důkaz eticky těžených diamantů

Nejznámnějším certifikátem, který potvrdí, že těžařské společnosti zohlednili lokální udržitelné zdroje, pracovali zodpovědně k životnímu prostředí a chovali se eticky ke svým zaměstnancům, je značka CanadaMark. Jediný prodejce diamantových šperků s tímto označením v České Republice a na Slovensku je online klenotnictví Eppi.

Co jsou udržitelné šperky?
Jejich vznik má velmi malý vliv na přírodu. Drahý kov či drahokam při těžbě nebyl předmětem konfliktu (války) a při získávání a používání materiálů nedocházelo k nedůstojnému zacházení s lidmi (otroctví, nebezpečné pracovní prostředí, dětská práce apod.)

Dalším certifikátem, který reguluje diamanty pocházející z občanských válek nebo krvavých konfliktů, je Kimberleyský proces. Mezinárodní standard OSN, jehož cílem je, aby se konfliktní diamanty nedostaly na mezinárodní trh. Vztahuje se ale pouze na surové kameny, proto je obtížně vymahatelný.

I diamanty mají rodné listy

Dalším dobrým znamením jsou certifikáty, které deklarují původ diamantů. Udělují je proslulé gemologické instituce jako je GIA, IGI, IIDGR, HRD nebo Česká gemologický laboratoř. Diamanty prochází nezávislými odbornými zkouškami svých vlastností a vy si tak můžete být jisti jejich původem.

Laboratorní diamanty a drahokamy hýbou ekologickým světem

Pokud hledáte opravdu tu nejekologičtější cestu, pořiďte si šperky se syntetickými diamanty. Umělé diamanty jsou od těch přírodních k nerozeznání, pěstují se za stejných podmínek (teplo a tlak) jako ty přírodní, ale přitom:

  • Nezatěžují životní prostředí těžbou.
  • Nefinancují válečné konflikty.
  • Vznikají pouze v řádech týdnů za pomoci technologií a vědců.
  • Mají stejné chemicko-fyzikální vlastnosti jako přírodní diamanty.
  • Jsou až o 30 % levnější.
  • Pravý od syntetického poznají pouze v gemologické laboratoři.
  • Vlastnosti se posuzují stejně jako u přírodních diamantů podle 4C (clarity, color, cut, carat weight).

Chytře i ekologicky: nekupujte další a další nové šperky

Navštivte starožitnictví

V obchodech s vintage zbožím najdete mnohdy doslova poklady. Specializované prodejny na starožitné šperky jsou výbornou variantou, jak si domů přinést originální kousek s historií a navíc snížit uhlíkovou stopu na minimum.

Recyklace šperků

Obliba přetavení starých šperků v nové kousky se právě díky ekologičtější cestě opět vrací. Nekupujte nové náušnice, ale vdechněte život těm starým, které už nenosíte. Zlato, stříbro ani platina tavením o vlastnosti ani hodnotu nepřichází a potřeba jejich těžby recyklací klesá. Jestliže starší šperky na přetavení nevlastníte, vyhledejte klenotnické firmy, které kovy vykupují a 100% zrecyklované používají k tvorbě nových modelů.

Půjčovny

Vzpomenete si na scénu z filmu Pretty Woman, kdy miliardář Edward zapůjčil Vivien diamantový náhrdelník s náušnicemi? Velmi chytré. Šperky půjčíte za zlomek pořizovací ceny, na každou výjimečnou událost se můžete pochlubit jiným krásným modelem a navíc se chováte udržitelně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů