Pátek, 29. března 2024

Rozhlednu Milíř ve Vysoké nad Labem na Hradecku uzavřeli, poškodil ji strakapoud

Rozhlednu Milíř ve Vysoké nad Labem na Hradecku uzavřeli, poškodil ji strakapoud

Dřevěnou rozhlednu Milíř ve Vysoké nad Labem na Hradecku poškodil strakapoud. Obec vyhlídku začátkem září raději preventivně uzavřela. Strakapoud v jednom z nosných sloupů rozhledny letos na jaře vytesal dvě dutiny, přičemž v jedné zahnízdil a vyvedl mladé. K budování dutin využil klidu v době, kdy byla rozhledna v rámci proticovidových opatření uzavřena. ČTK to dnes řekl starosta obce Jiří Horák.

Rozhlednu v hodnotě pěti milionů korun obec otevřela v říjnu 2013 na kopci Milíř. Za dobrého počasí lze z vyhlídkové plošiny ve výšce 27 metrů spatřit Jeseníky, Krkonoše se Sněžkou, Orlické či Železné hory.

"Statik doporučil uzavření rozhledny, což jsme z opatrnosti učinili. Zhroucení rozhledny v žádném případě nehrozí," uvedl starosta. Letos obec sezonu na rozhledně zahájila až v květnu, tedy s asi šestitýdenním zpožděním. Již zahnízděného strakapouda Vysočtí nechali vyvést mladé.

Jednu dutinu ptáci vytesali asi v polovině sloupu a druhou zhruba ve dvou třetinách. Podle ornitologa a předsedy organizace Českého svazu ochránců přírody JARO Jaroměř Davida Čípa si strakapoud ve stromech tesá hnízdní dutiny, které bývají přibližně 25 centimetrů hluboké a asi 15 centimetrů široké.

Poškozené dřevěné prvky minulý týden prozkoumali odborníci z Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského. Na základě jejich závěrů bude obec spolu se statikem a výrobcem rozhledny řešit varianty opravy. Možným řešením by mohlo být vyplnění dutin tmelící hmotou či výměna části poškozeného sloupu. K výměně celého sloupu by snad podle starosty dojít nemělo. Nápravu chce obec podle něj vyřešit přes zimu tak, aby mohla rozhledna na jaře 2022 opět přivítat návštěvníky.

Trojboká rozhledna má tři nosné dřevěné sloupy o délce 30 metrů. Sestavené jsou z šestimetrových dílů. Průměr sloupu činí 40 centimetrů. Vyrobené jsou z lepeného soustruženého dřeva. "Toto dřevo strakapoudovi zní jako suchý strom a k tesání děr jej přitahuje," řekl Horák.

Dřevěné sloupy obepínají ocelové schodiště se 144 schody, které je složené ze tří osmimetrových kusů. Vyhlídková plošina je šestiboká. Spodní část rozhledny v podobě domečku je z litého betonu. Celková výška rozhledny je 31 metrů a váha 22 tun. V základech rozhledny je 300 tun betonu a sedm tun oceli.

Rozhledna vyrostla před osmi lety na místě, kde ještě po druhé světové válce stávala původní dřevěná rozhledna.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů