Pátek, 29. března 2024

Pět tipů, jak netradičně šetřit vodou u vás doma

Pět tipů, jak netradičně šetřit vodou u vás doma

Rostoucí ceny energií nebo zhoršující se období sucha. V současné době si už uvědomujeme, že dostatek vody nemusí trvat věčně. Proto se snažíme tímto cenným zdrojem doma neplýtvat, a kromě naší peněženky tak ochránit i přírodu. Nemusíte ale hned překopávat kuchyň nebo koupelnu. Inspirujte se v zahraničí, kde na to jdou chytře, jednoduše a netradičně.

1. Zpívejte si dvě minuty ve sprše

Na jednoduchý způsob, jak šetřit vodou při osobní hygieně, přišli v Jihoafrické republice. Tu sužuje nedostatek vody a rapidní vysychání vodních toků. Vymysleli proto dvouminutové písně do sprchy, aby v ní netrávili příliš času. Z koupání se tak stala zejména pro děti i zábavná disciplína. Na stránkách 2minuteshowersongs.com si je můžete poslechnout a pouštět si je v koupelně.

2. Využijte vodu z vaření vajec i misek domácích miláčků

Co děláte s vodou, ve které vaříte vejce či brambory nebo kterou spotřebujete při omývání zeleniny? I ji můžete dále využít k zalévání, pití nebo dalším účelům ,,Vodu z dobrých brambor můžete využít do polévek nebo ji jednoduše nechte na lince a po vychladnutí vypijte. Doma také chytáme vodu z pračky, ta je skvělá na umytí záchodu díky tomu, že vytéká společně s pracím prostředkem," radí Yvonna Gaillyová z Ekologického institutu Veronica, která se šetřením vodou a dalšími zdroji zabývá již přes 30 let.

Pokud máte domácího mazlíčka, inspirujte se ve Španělsku. Tam vodu z psích a kočičích misek nevylévají, ale použivají k zalévání květin. Pro květiny je také vhodná voda z uvařených vajec, která v sobě má prospěšné minerály a pomáhá udržovat optimální pH půdy.

3. Vytírejte talíře chlebem

Jako malí jsme měli po dojedení ve zvyku lízat talíře, kde se ještě nacházely zbytky omáčky či jiných pochutin. Tento styl ,,předmývání" ale můžeme v kulturnějším stylu dělat dodnes. Ve Francii nebo v Rumunsku vytírají zbytky polévky z talíře chlebem, kterým z nádobí dostanou zbytky jídla a zároveň se více zasytí.

I když se to nezdá, předmýváním nádobí před vložením do myčky se v Česku podle analýzy Ipsos pro značku Finish vyplýtvá každý rok 3,8 miliard litrů vody, což je objem, který by dokázal naplnit největší přírodní jezero v Česku, Černé jezero. ,,Nádobí byste měli dávat do myčky bez velkých nečistot a zbytků jídla. Jedná se nejen o plýtvání jídla, ale i znečištění vody samotné. Talíř můžete setřít chlebem, hrnec stěrkou a mastné zbytky papírem, který patří do tříděného biologického odpadu," doplňuje Yvonna Gaillyová.

4. Splachujte již použitou vodou

Spočítali jste si někdy, kolikrát za den navštívíte toaletu? Za den takto spotřebujeme několik desítek litrů většinou naprosto čisté a pitné vody. Proto se stále častěji mluví o systémech využívání tzv. šedé vody, tedy vody použité při mytí těla či rukou.

Dostupné systémy zachycující šedou vodu se používají a instalují hlavně v novostavbách. Vodu ale můžeme schránit i ručně - například schovat si dva kýble z napuštěné vany či odchytit tekoucí studenou vodu ve sprše, než nám začne téct voda teplá.

S inovativním řešením přišli v Japonsku. Tam můžete narazit na speciální záchody, jejichž vrchní část tvoří malé umyvadlo. Když si tedy lidé myjí ruce, voda automaticky teče do nádržky, kterou se poté toaleta spláchne.

5. Vařte jen s jedním hrncem

Tento tip je velice jednoduchý a prostý - používejte méně nádobí a nebudete muset tolik plýtvat vodou jeho častým mytím. Velmi populární jsou ve světe takzvané ,,one pot meals", tedy jídla, která uvaříte za pomoci pouze jednoho hrnce, či pánvičky. Internet se přímo hemží těmito recepty, mezi které patří těstoviny, rizoto, nebo gnocci.

Italka Lisa Casali zašla tak daleko, že myčku využívá nejen k mytí nádobí, ale také jako prostředek k vaření jídla. Před lety dokonce vydala kuchařku Vaříme v myčce (Cucinare in lavastoviglie) s recepty, jak uvařit lososa, lasagne, nebo zavařit sklenice. To je opravdu zvláštní způsob, jak zabít dvě mouchy jednou ranou, který vám nemůžeme s čistým svědomím doporučit.

Jak vrátit vodu do přírody

Způsobů, kterým se dá voda v domácnostech ušetřit je nespočet. Důležitým krokem je uvědomit si, kolik vody kde využíváme a zda je nutné ji po jednom použití vylít. V Česku k tomu vznikla iniciativa Zalej mě! Na stránkách zalejme.cz najdete mapu stromů, které můžete s ušetřenou vodou bez chemikálií nebo mastnot zalít.

Mezi další iniciativy, které se snaží přiblížit šetrné nakládání s vodou patří také projekt Šetříme vodu spolu na stránkách setrimevoduspolu.cz, nebo iniciativa Počítáme s vodou, o níž se více dozvíte na stránkách pocitamesvodou.cz. Obě iniciativy upozorňují na to, kolik litrů vody můžete ušetřit změnou každodenních domácích návyků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů