Úterý, 19. března 2024

Mikuláš netradičně. Obdarujte a pozorujte ptáky na krmítku, vyzývají ornitologové

Mikuláš netradičně. Obdarujte a pozorujte ptáky na krmítku, vyzývají ornitologové

Nadílka pro opeřence. Kosům jablka, brhlíkům slunečnicová semena a sýkorám vlašské ořechy. Česká společnost ornitologická vyzývá veřejnost, aby na Mikuláše myslela také na drobné volně žijící ptactvo a obdarovala ho vhodným krmivem. Pozorování ptáků na krmítku a jejich poznávání je skvělou aktivitou pro děti, které z pohodlí domova zjistí víc o životě opeřenců. Na druhý lednový víkend pak připravují ornitologové čtvrtý ročník sčítání ptáků na krmítkách, kde mohou nejen děti své znalosti zúročit. Už nyní se mohou zájemci hlásit o tipy a novinky na webové stránce ptacihodinka.birdlife.cz.

Kos černý si rád pochutná na jablkách, která mu necháte v zahradě. Foto: Petr Přehnil

Karanténa nebo omezení související s nouzovým stavem nemusí nutně znamenat ztracení kontaktu s přírodou. ,,Poměrně jednoduše si můžeme přírodu pozvat až k sobě domů. Tím, že připravíme krmítko a pítko anebo, že uděláme naši zahradu přátelskou a lákavou pro živočichy. Například tak, že necháme na stromě pár nesklizených jablek, shrabeme listí na kupu místo kompletního odklizení a z větví uděláme hromadu, která bude ptákům sloužit jako úkryt i spižírna," říká Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

Střízlík obecný ocení na zahradě hromádky větví, ve kterých hledá hmyz

Zkusíte si vyrobit vlastní krmítko?

V období, kdy teploty klesají pod nulu a sněží, je pro ptáky náročnější hledat potravu. ,,Můžeme jim významně pomoci, když jim připravíme krmítka s vhodnou potravou. Ideální jsou slunečnicová semena, vlašské ořechy, případně jablka. Rodiče mohou při té příležitosti představit dětem ptáky, kteří na krmítko létají a vyrobit si s nimi jednoduché krmítko. Využít k tomu mohou i materiály od nás," doporučuje Hořáková.

Pokud se rozhodneme přikrmovat ptáky, je důležité dělat to zodpovědně, abychom jim naopak nechtěně neuškodili. ,,Nevhodné je pečivo či kuchyňské zbytky, které jsou mastné, solené nebo kořeněné. Nedoporučujeme ani lojové koule v síťkách, které jsou zbytečný jednorázový plast a ve kterých ptáci mohou uvíznout drápkem. Často se také stává, že prázdné síťky zůstanou celou zimu, a mnohdy až do jara, viset na stromech, mohou spadnout a lákat vůní psy nebo ježky, kteří je sežerou a mají pak problémy. Koule doporučujeme kupovat bez sítěk anebo si vyrobit domácí a umístit do tubusových krmítek. Zásadní je krmítka pravidelně čistit - jednou týdně vydrhnout kartáčkem a nechat důkladně vyschnout," říká Hořáková.

Sýkora modřinka pozoruje mlynaříky dlouhoocasé hodující na lojových koulích. Foto: Zuzana Pernicová

Vzdělávání dětí a mládeže a tvoření kladného vztahu k přírodě je důležité téma, kterému se Česká společnost ornitologická pravidelně věnuje ve svých aktivitách. ,,Pozorovat krmítko je skvělá možnost, jak se děti z bezprostřední blízkosti dozvědí více o ptácích. Jak vypadají, jak se chovají a jaká potrava jim chutná. Poučí se, bude je to bavit a navíc udrží pozornost, protože na krmítku se pořád něco děje," sděluje Hořáková.

Zapojte se do sčítání ptáků na krmítku

Druhý lednový víkend organizuje Česká společnost ornitologická čtvrtý ročník sčítání ptáků na krmítkách, kterého se lze zúčastnit z pohodlí domova. Už nyní se mohou zájemci hlásit o tipy a novinky prostřednictvím webové stránky ptacihodinka.birdlife.cz, kde jsou zároveň i užitečné videonávody a materiály k poznávání a přikrmování ptáků. Stránka bude zároveň o sčítacím víkendu sloužit pro vkládání pozorování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů