Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vědci brněnské MU dorazili na stanici v Antarktidě, jsou v pořádku

Vědci brněnské MU dorazili na stanici v Antarktidě, jsou v pořádku

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity dorazili na vědeckou stanici J.G. Mendela v Antarktidě, jsou v pořádku. Stanici zatím zprovozňovali, začínají se pouštět i do vědecké práce. Informaci vědci zveřejnili na profilu Českého antarktického výzkumného programu na sociální síti. Z Brna šestnáctičlenná výprava vyrazila v polovině prosince, návrat je v plánu v březnu.

"Máme za sebou první tři dny zprovozňování stanice. Všichni jsou v pořádku a vše se zatím daří podle plánu. Akorát je všude spousta sněhu - asi před pěti dny začalo sněžit a husté sněžení pokračuje i dnes. Pomalu se pouštíme do vědecké práce," uvedl za účastníky expedice garant sekce klimatologie Kamil Láska.

Výprava vyrazila z Brna 16. prosince nejprve autobusem do Vídně. Poté se skupina přepravila letadlem do Chile. Po uplynutí karantény zamířila letecky na ostrov krále Jiřího a lodí na ostrov Nelson a následně na Mendelovu základnu. Z lodi chilské společnosti DAP jménem Betanzos se expedice na ostrově Jamese Rosse vylodila na silvestra. Na ostrově se základna nachází.

Cílem expedice je pokračovat v dlouhodobém monitorování klimatu a sledování stavu ledovců, zmrzlé půdy i odledněného území a říčních a jezerních systémů. Zoologické výzkumy se budou týkat ptáků, například rybáků, buřňáků a tučňáků, i savců, konkrétně tuleňů, lachtanů a rypoušů.

Nově zahájí i pětiletý projekt Junior Star, zaměřený na studium dlouhodobé změny trvale zmrzlé půdy v oblasti Antarktického poloostrova. Další novinkou bude posílení výzkumu vlivu stresu na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů