Úterý, 16. dubna 2024

Ukliďme Brno - přidat se můžete k více než 130 úklidovým akcím

Ukliďme Brno - přidat se můžete k více než 130 úklidovým akcím

Týden před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme Česko, kterým je sobota 2. dubna, evidují organizátoři ze spolku Ukliďme Česko v Brně a nejbližším okolí již přes 130 nahlášených úklidů. Dobrovolníci se mohou k některé z naplánovaných akcí připojit díky mapě úklidů na https://www.uklidmecesko.cz/map/ a také se těšit na tradiční fotosoutěž. Akci letos opět podpořila společnost SAKO Brno i brněnská Městská policie.

Letošní zájem o dobrovolnické uklízení je rekordní, v minulých týdnech tak organizátoři řešili především logistiku celé akce. Rozesílají celkem 2000 balíčků s úklidovým materiálem, z nichž každý je originální. K místním organizátorům v nich poputuje bezmála 100 000 pytlů na sběr odpadků a díky nebývalému zapojení přes 1000 škol také zhruba 150 000 pracovních rukavic. Darem 5 000 párů akci podpořila společnost SAKO Brno, která také zajistí v prvním dubnovém týdnu svoz sesbíraných odpadů.

Ruku v ruce se zajištěním úklidového materiálu proběhla i příprava a výzva k zapojení do letošní fotosoutěže. Tradičními kategoriemi jsou Mládež, Video z akce a chybět nemůže nejoblíbenější Kuriozita. Je až k neuvěření, co vše lze při úklidových akcích nalézt. Dokladem jsou každoročně stovky fotografií, na nejzajímavější z nich se může veřejnost těšit v průběhu měsíce května na facebookové stránce akce Ukliďme Česko. ,,Letos jsme nově zařadili i kategorii Report z úklidu, abychom motivovali resp. odměnili organizátory, kteří nám po akci vyplní údaje o tom, jak jejich úklid dopadl a připojí zajímavé fotografie", říká Miroslav Kubásek z pořadatelského spolku.

Dobrovolníci při letošní akci uklidí mimo jiné i břehy řeky Svitavy a Svratky, kde budou vodní skauti z oddílu Kormoráni uklízet přímo z palub svých lodí. Také Městská policie Brno bude mít v terénu hned několik úklidových skupin. Dohromady se do akce zapojí padesát strážníků a dalších zaměstnanců. ,,Letos je pro nás účast ještě radostnější než v minulých ročnících. Po dlouhých měsících pandemických uzávěr a omezení nám úklid kromě potěšení z čistšího města přinese i vítanou možnost společného setkání bez restrikcí," líčí Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. Brněnští strážníci jsou partnerem akce již od jejích počátků. I tentokrát v zájmu ochrany zdraví účastníků vysbírali z ulic desítky pohozených injekčních stříkaček.

Týden před akcí organizátoři ze spolku Ukliďme Česko vyzývají veřejnost: ,,Zapojit se může opravdu každý, stačí si vybrat úklidovou akci ve Vašem okolí na webu https://www.uklidmecesko.cz a příští sobotu 2. dubna jdeme společně na to!"

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2022 je
Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota

Partnery akce jsou:
Garnier, EKO-KOM, a.s., PENNY Market, ŠKODA AUTO a.s., Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů