Úterý, 23. dubna 2024

Do akce Ukliďme Česko je v Brně nahlášeno přes 130 úklidů, nejvíce za dva roky

Do akce Ukliďme Česko je v Brně nahlášeno přes 130 úklidů, nejvíce za dva roky

Do akce Ukliďme Česko je v Brně dosud nahlášeno přes 130 úklidů, nejvíce za dva poslední roky, kdy ale pořádání obdobných akcí ovlivnila pandemie covidu-19. I letos se do úklidu veřejných prostranství a přírody zapojí strážníci. ČTK o tom dnes za organizátory informoval Radek Janoušek. Hlavním úklidovým dnem je sobota 2. dubna.


Úklidové akce se v Česku pravidelně konají na jaře. Loni a předloni ale byly hromadné akce omezeny kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19. Janoušek uvedl, že především rok 2020 byl z tohoto pohledu slabý, na jaře se akce kvůli protikoronavirovým opatřením nekonala vůbec, byla až na podzim, kdy se ale účastnilo méně lidí. Loni už to bylo podle Janouška lepší, přestože době před pandemií se zájem podle něj nevyrovnal. Lidé se nesměli shlukovat ve větším počtu, organizátoři to tehdy řešili formou takzvaných pytlomatů, kdy zřídili výdejní místo na pytle.

"Letos je zájem značný, týden před hlavním termínem dobrovolnické akce v Brně a nejbližším okolí evidujeme už přes 130 nahlášených úklidů. Hlásí se nám také hodně škol, takže průměrně by na jednu akci mohlo přijít více lidí než obvykle," uvedl Janoušek. Dobrovolníci na letošní akci uklidí mimo jiné břehy brněnské přehrady a řek Svitavy i Svratky, kde budou skauti z oddílu Kormoráni uklízet přímo z palub svých lodí.

Akce se zúčastní i Městská policie Brno, v terénu bude mít několik úklidových skupin. Dohromady se do akce zapojí 50 strážníků a dalších zaměstnanců. "Letos je pro nás účast ještě radostnější než v minulých ročnících. Po dlouhých měsících pandemických uzávěr a omezení nám úklid kromě potěšení z čistšího města přinese i vítanou možnost společného setkání bez restrikcí," uvedl ředitel městské policie Luboš Oprchal.

Dobrovolníci se mohou k některé z naplánovaných akcí připojit díky mapě úklidů na www.uklidmecesko.cz/map/. V celé zemi je na akci Ukliďme Česko nahlášeno zatím téměř 3500 úklidů veřejných prostranství a přírody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů