Pátek, 26. dubna 2024

Pro jarní část kampaně Ukliďme Česko lidé zatím naplánovali přes 3500 úklidů

Pro jarní část kampaně Ukliďme Česko lidé zatím naplánovali přes 3500 úklidů

Téměř 3500 nahlášených úklidů veřejných prostranství a přírody letos eviduje spolek Ukliďme Česko, který pořádá stejnojmennou úklidovou kampaň. ČTK to dnes za spolek řekl Miroslav Kubásek při setkání s médii v pražských Vršovicích po "generálce" na celorepublikové úklidy. Hlavní jarní úklidový den letos připadá na sobotu 2. dubna. Podle Kubáska se letos očekává rekordní účast. Mapa úklidů organizovaných po celé zemi je dostupná na webu.

"Letos máme nahlášených zhruba 3500 úklidových akcí. Je to zhruba tolik, kolik bylo dohromady za poslední dva 'covidové' roky," řekl Kubásek. Podotkl, že zatím rekordní byl rok 2019, kdy se v Česku uskutečnilo 3800 úklidů, následující dva roky však úklidové akce a účast ovlivnila proticovidová opatření.

"Bude ještě podzimní úklid, tam očekáváme zhruba tisícovku úklidů, takže letošní rok určitě bude rekordní," míní Kubásek. Dodal, že spolek rozeslal dobrovolníkům kolem 100.000 pytlů a 150.000 rukavic a pořadatelé očekávají, že se do uklízení svého okolí v sobotu pustí na 200.000 lidí.

Kubásek také řekl, že asi třetinu nahlášených úklidů tvoří školy. "Většinou to bylo zhruba tak 20 procent. Jsou to nejenom základní a střední školy, ale i řada školek," uvedl pořadatel.

Součástí akce je také fotosoutěž - tradiční kategorie cílí na mládež, video z akce a kuriozity, které lze během úklidů nalézt. Nově pořadatelé zařadili i kategorii report z úklidu.

Dobrovolnické úklidy v Česku pořádá spolek Ukliďme Česko od roku 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů