Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dvě malé holčičky Mimi a Líza představují trailer k jejich novému celovečernímu animovanému filmu Zahrada

Dvě malé holčičky Mimi a Líza představují trailer k jejich novému celovečernímu animovanému filmu Zahrada

Jaký je rozdíl mezi malou obludou, obludou a velkou obludou?

A co se stane se Zázračníkem?

Kam mizí stín? Může být ryba neviditelná?

Napínavé dobrodružství, ale i odpovědi na spoustu zvídavých otázek, uvidí děti i dospělí díky novému celovečernímu animovanému filmu Mimi a Líza - Zahrada. Na trailer snímku, který vstoupí do kin 21. dubna se můžete podívat ZDE.

Předskakovat mu bude krátký animovaný film Lucie Sunkové Zuza v zahradách, který se probojoval do letošního 72. ročníku Berlinale (teaser ZDE).

Mimi a Lízu malí diváci dobře znají z předchozího filmu Mimi a Líza: Záhada vánočního světla a jeho večerníčkové podoby, ale také z krásných ilustrovaných knih. Vědí, že nevidomá plachá Mimi a nezbedná Líza jsou nejlepší kamarádky, které všechno prožívají společně, a vnímají svět doslova všemi smysly. V Zahradě se budou spolu učit velkorysosti, toleranci a otevřenosti k celému světu. Díky žlutému kontejneru na nepotřebné věci prožijí neuvěřitelná a napínavá dobrodružství. Na konci příběhu si uvědomí, že i k materiálním věcem je třeba přistupovat s láskou, respektem a že každý předmět má svůj účel.

Že má každá věc svůj účel, i ta nepotřebná, že uklízet po obě v přírodě je normální, a pomáhat se má, se dozvídají děti i dospělí díky každoroční akci Ukliďme Česko. Igráček vyrobil postavičky Mimi a Lízy v limitované edici. Z každé jejich prodané figurky půjde 10,- Kč na podporu na nákup kleští na sběr odpadků, kterými následně vybaví dobrovolníky projektu Ukliďme Česko.

Martin Vandas, producent filmu, doplňuje: ,,Náš film Mimi a Líza - Zahrada spojují čtyři příběhy: Kam zmizel stín?, Neviditelná ryba, Vanilkový den a Bublinkový vesmír. Vznikly opět díky spolupráci s režisérkou a producentkou Katarínou Kerekesovou a stejně jako předchozí film vychází také v knižní podobě.

Ilustrovaná kniha Mimi a Líza - Zahrada vyšla v nakladatelství Slovart 14. března.

Mimi a Líza - Zahrada

Nevidomá plachá Mimi a nezbedná Líza se

,,Příběh děvčátek je skvělou možností, jak jednoduchým způsobem ukázat dětem, že i ti co nevidí, nejsou nijak divní. Naopak společně se mohou jeden od druhého dozvědět něco více, rozšířit si tak vnímání světa, a naučit se pomáhat a sdílet zážitky bez zbytečného ostychu. I proto jsme rádi, že i na tomto filmu můžeme, stejně jako na předchozím Mimi a Líza: Záhada vánočního světla, spolupracovat s Nadačním fondem Českého rozhlasu Světluška. Část výtěžku ze vstupného opět půjde na jeho podporu," říká producent Martin Vandas.

Rozšířenou anotaci a kredity naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Projekt byl podpořen slovenským Audiovizuálním fondem a Státním fondem kinematografie.

Partnery filmu jsou:

Ministerstvo životního prostředí ČR

Nadační fond Českého Rozhlasu Světluška

Ukliďme Česko

Igráček

Mateřídouška

Slovart

Synopse

Nevidomá Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky. Vzájemně se učí velkorysosti, toleranci a otevřenosti k celému světu a jeho pestrosti. V novém příběhu nazvaném Zahrada přijíždí na dvůr jejich domu žlutý kontejner, který sousedé začnou brzy zaplňovat starými a rozbitými věcmi. Líza je zvědavá, co vyhodí Mimi, a je překvapená, když nic nevyhazuje.

Pro Mimi jsou totiž všechny staré věci doma pevnými body a malými jistotami ve tmě. Líza se rozhodne vyhodit svůj starý červený míč. Ten ale zapadne za kontejner a dívky díky němu objeví tajné dveře do nádherné Zahrady kouzelného Zázračníka, který je vezme na rychlou cestu skrze všechna roční období. Jenže když na konci kouzelné cesty najdou vyhozený míč a vhodí ho do kontejneru, z věcí uvnitř se složí a oživne obrovská Obluda. Obluda je plná radostné touhy. Chce si hrát. Na odmítnutí ale zareaguje agresivně. Spolkne Zázračníka a způsobí totální rozvrat Zahrady.

Mimi s Lízou podniknou cestu do jejího břicha, aby vysvobodily Zázračníka a až tam pochopily, že Obluda vlastně není zlá, jen nešťastná a rozzuřená, protože se cítí odmítnutá a opovržená. Dívky tam ale zároveň objeví i její ohromný potenciál být užitečnou a vyléčit Zahradu. Na konci příběhu Mimi s Lízou zjišťují, že i k materiálním věcem je třeba přistupovat s láskou, respektem a že každý předmět má svůj účel. Toto radostné poznání dívkám pomůže si uvědomit svou spoluzodpovědnost vůči světu, který je obklopuje a zároveň je inspiruje aktivně ho přetvářet.

Kredity Mimi a Líza - Zahrada
Režie - Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová
Scénář, námět - Katarina Kerekesová, Katarína Moláková, Ivana Šebestová

Dabing - Linda a Karolína Křišťálová, Linda Rybová, David Prachař, Dagmar Pecková, Arnošt Goldflam, Viktor Preiss a další

Dramaturg - Anna Vášová, Halka Marčeková
Autor výtvarných návrhů - Katarina Kerekesová, Ivana Šebestová, Boris Šima
Střih - Matej Beneš
Hudba - Lucia Chuťková
Zvuk - Martin Merc

Producenti - Fool Moon (Katarina Kerekesova, SK), RTVS (SK), MAUR film (Martin Vandas, Alena Vandasová, CZ)

Délka - 60 min.
Distribuční premiéra - 21. 4. 2022

Projekt byl podpořen slovenským Audiovizuálním fondem a Státním fondem kinematografie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů