Pátek, 19. dubna 2024

Koloběžka, televize nebo kabelky. E.ON už pošesté uklízel Česko. Zaměstnanci společnosti posbírali 1,8 tuny odpadu

Koloběžka, televize nebo kabelky. E.ON už pošesté uklízel Česko. Zaměstnanci společnosti posbírali 1,8 tuny odpadu

Celkem 120 lidí. Pět lokalit. 1,8 tuny odpadu. To je sumář letošní účasti zaměstnanců společnosti E.ON na dalším ročníku akce Ukliďme Česko. Zaměstnanci E.ONu se už pošesté přidali k celorepublikové aktivitě a v pátek 1. dubna vyrazili na pěti místech v Brně, v Českých Budějovicích a Otrokovicích uklízet své okolí. Iniciativa Ukliďme Česko je vítězem soutěže E.ON Energy Globe z roku 2014 a E.ON s ní spolupracuje dlouhodobě.

,,Iniciativa Ukliďme Česko je skvělý projekt. Jako vítěz soutěže E.ON Energy Globe je také ukázkou toho, proč tuhle soutěž vlastně děláme, proč hledáme a podporujeme udržitelné a ekologické nápady a nadále s nimi i spolupracujeme. Je vidět, že lidé v Česku tenhle nápad vzali za svůj, protože se do něj zapojuje řada společností i dobrovolníků. Věřím, že takových bude ještě daleko víc," říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice. ,,Právě udržitelnost a ekologie jsou i pro nás v E.ONu klíčová témata. V byznysu i interně. Nejenom, že s úsporami energií pomáháme našim zákazníkům, ale je vidět, že se také nebojíme jednat sami. Jsem hrdá na naše zaměstnance, že přidají ruku k dílu a pomohou, když mohou," dodává.

Zaměstnanci E.ONu se na úklid svého okolí vydali už pošesté. První hromadný úklid se konal v roce 2015. A od té doby pravidelně uklízeli až do roku 2019, kdy jejich snahu na dva roky omezily restrikce spojené s pandemií COVID-19 a nemožnost se účastnit hromadných akcí. Za předchozích pět ročníků této akce se zúčastnilo 443 zaměstnanců, kteří dokázali z přírody sebrat a odnést přibližně 23 tun odpadu. Letos pak 120 dalších dobrovolníků přidalo další 1,8 tuny. Celkem totiž nasbírali 118 plných pytlů.

Letos zaměstnanci i přes špatné počasí uklízeli celé páteční dopoledne okolí bazénu za Lužánkami v Brně a v Českých Budějovicích pak další tři lokality, které vybrali dohromady s potřebami radnice v Českých Budějovicích. Pohybovali se na březích Vltavy kolem cyklostezky na Hlubokou, v Suchém Vrbném a také na Plzeňské ulici. V Otrokovicích pak okolí rozvodny. Kromě běžného odpadu jako plastu a plechovek od piva, objevili ale i několik raritních kousků. V pytlích nechyběla například koloběžka, několik kabelek, boty, dopravní značení nebo matrace. Speciální sběrné kyblíky skrývaly také tři injekční stříkačky.

,,Každý rok uklízíme vždy v pátek den před hlavním uklízecím dnem a už se z toho stala tradice. Zaměstnanci se sami hlásí dopředu, nikoho nemusíme přemlouvat. Vybavíme je ochrannými pomůckami, svačinou a jdeme na věc. Každý rok máme lidí víc a víc a ten letošní je neodradilo ani špatné počasí," pochvaluje si Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON, jedna z organizátorek úklidu.

O akci Ukliďme Česko se můžete dozvědět více na podcastovém kanále soutěže E.ON Energy Globe Ekotoulky, kde je rozhovor s jeho zakladatelem Radkem Janouškem.

(3) EKOTOULKY #03 / Uklízení jako smysl života / Radek Janoušek - YouTube

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů