Pátek, 19. dubna 2024

Skupinka dobrovolníků dnes uklízela okolí Medkových rybníků v Kroměříži

Skupinka dobrovolníků dnes uklízela okolí Medkových rybníků v Kroměříži

Skupinka dobrovolníků dnes dopoledne uklízela okolí Medkových rybníků v Kroměříži. Akce byla součástí letošního ročníku kampaně Ukliďme Česko. Zájemci vybavení rukavicemi sbírali odpadky do plastových pytlů, se kterými organizátoři následně zamířili do sběrného dvora. Nejčastěji dobrovolníci u rybníků nacházeli pohozené PET lahve a lahve od alkoholu, krabičky od cigaret nebo plechovky, řekl dnes ČTK kroměřížský místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti), který se na pořádání úklidu podílel.

Oblast Medkových rybníků na okraji Kroměříže podle něj letos připadla městu. "Dříve to byl majetek rybářů. Chodí sem rodiny s dětmi a je to krásné místo právě k odpočinku. Odpadky po lidech zůstávají vždycky. My to děláme jako takovou akci, abychom ukázali, že se o krajinu a svoje životní prostředí musíme trošku starat," uvedl Krejčíř.

Vzhledem k zatažené obloze a teplotám jen těsně nad nulou podle něj dorazilo uklízet méně lidí, než pořadatelé předpokládali. Mezi asi desítkou dobrovolníků, kteří přišli, byla Lenka Tomm se svou ženou a malým synem. "Je potřeba mít někoho, kdo spunktuje lidi. Potom už se nasbírají. Věřím tomu, že příště jich přijde víc. Dneska nám počasí příliš nepřeje. Ale neexistuje špatné počasí, existuje pouze špatné oblečení. My jsme nachystaní," řekla Tomm.

Zhruba za dvě hodiny dobrovolníci podle Krejčíře v okolí rybníků sesbírali odhadem přes čtvrt tuny odpadků. V minulosti to bývalo více. "Vždy něco najdeme, tento rok je ale situace lepší, za což musím občany i rybáře pochválit. Kdysi jsme tady dokonce našli i zrezavělé zásobníky a náboje, asi ještě od ruské armády. Museli jsme tehdy zavolat policii a ta pak pyrotechniky," řekl Krejčíř.

V kampani Ukliďme Česko letos lidé v celé zemi naplánovali přes 3600 úklidů veřejných prostranství a přírody. Hlavní jarní úklid připadá právě na dnešek. Dobrovolnické úklidy v tuzemsku pořádá spolek Ukliďme Česko od roku 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů