Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolníci odstraňovali černé skládky v rezervaci velkých kopytníků v rámci akce Ukliďme Česko

Dobrovolníci odstraňovali černé skládky v rezervaci velkých kopytníků v rámci akce Ukliďme Česko

Na dvě stovky dobrovolníků odklízely v sobotu černé skládky i pohozené odpadky v bývalém vojenském prostoru Milovice, kde byla v roce 2020 vyhlášena Národní přírodní památky Mladá, jejíž součástí je i rezervace velkých kopytníků.


Akci pořádala Škoda Auto a ČSOP Klenice, spolupracovali na ní ochranářská společnost Česká krajina, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky a Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínské-Máchův kraj. Do úklidu se zapojily také Technické služby Benátky nad Jizerou, spolek branných činností Military Experience nebo klub Off-Road Milovice.

,,V rámci rezervace velkých kopytníků se dobrovolníci zaměřili především na odklízení zbytků stavební suti v místech, kde byly odstraněny objekty po bývalé sovětské armádě. Od cihel přes kusy betonu, zbytky železné armatury až po různé kovové trubky a další pozůstatky po zdemolovaných stavbách," uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Kromě toho dobrovolníci uklidili z přírody také pneumatiky nebo igelity zanesené větrem z nedaleké skládky komunálního odpadu u Benátek nad Jizerou. Později ještě sváželi ke kontejnerům odpadky sesbírané ostatními brigádníky v okolních lesích. Šlo především o PET lahve, skleněné lahve od alkoholu nebo zbytky plastových izolací odstraněných hledači kabelů po odchodu armády z oblasti.

V rámci bývalého vojenského prostoru šlo o jednu z největších dobrovolnických akcí za poslední roky. Zapojili se do ní zaměstnanci automobilky, včetně desítek pracovníků pocházejících z Ukrajiny, jejich rodinní příslušníci a členové pořádající organizace. ,,Dobrovolníkům ze společnosti Škoda Auto, organizátorům z ČSOP Klenice i pracovníkům z CHKO Kokořínsko-Máchův kraj bych chtěl moc poděkovat, odvedli velký kus práce. Několik hodin nosit, nakládat a skládat beton, cihly a další těžký materiál rozhodně nebylo jednoduché," ocenil Dalibor Dostál pomoc dobrovolníků.

Kromě pracovní části si dobrovolníci vyslechli také přednášku Pavlíny Šámalové, která má v rámci Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj na starosti práci s veřejností, a absolvovali exkurzi do milovické rezervace divokých koní s výkladem Dalibora Dostála.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Semix, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů