Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dobrovolníci vyrazili uklízet okolí studánky v ústeckém Krásném Březně

Dobrovolníci vyrazili uklízet okolí studánky v ústeckém Krásném Březně

Skupina asi deseti dobrovolníků se vypravila uklidit okolí studánky Panny Marie v ústecké čtvrti Krásné Březno. Organizátorka dostala vybavení v podobě pytlů, rukavic a sběrače od města. V dalších dnech by měl posbíraný odpad z místa odvézt popelářský vůz. ČTK to dnes řekla pořadatelka Jitka Lepičová. Akce byla součástí letošního ročníku kampaně Ukliďme Česko.

"Jsem z Krásného Března, i tudy chodíme na procházku s pejskem. Je tady nově značená turistická cesta k vyhlídce, a není to tady hezké. Vybrali jsme si tohle město, aby se tu hezky procházelo a bylo to příjemné," řekla Lepičová k vybranému stanovišti. Turistická cesta vede k nedávno otevřené vyhlídce Františka Málka, odkud je vidět na druhý břeh Labe.

Skupina ihned po zahájení sběru odpadků narazila na různé obaly, igelitové pytle i PET lahve. Podle Lepičové nejsou výjimkou ani pneumatiky, které se dobrovolníci pokusí buď přenést k blízkým popelnicím, nebo je ponechají na místě, odkud je odveze úklidové vozidlo. "Je to nepořádek v zeleni, různě poházené odpadky od lidí, kteří tudy chodí," doplnila Lepičová.

Město zajistilo odvoz pytlů s odpadem z osmi míst. "Některé z těchto akcí jsme, kromě odvozu odpadu, podpořili i materiálně. Organizátoři od nás dostali desítky pytlů a rukavic," informovala dnes ČTK mluvčí města Romana Macová. Množství svezeného odpadu se podle ní zatím pohybuje okolo jedné tuny.

V kampani Ukliďme Česko letos lidé v celé zemi naplánovali přes 3700 úklidů veřejných prostranství a přírody. Hlavní jarní úklid připadl na 2. dubna. Dobrovolnické úklidy v ČR pořádá spolek Ukliďme Česko od roku 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů