Pátek, 26. dubna 2024

Úklid 2022 - opět ve velkém stylu

Úklid 2022 - opět ve velkém stylu

Porubské radnici nelze upřít, že poté, co od nás loni symbolicky převzala úklidové žezlo, pojímá organizaci více než velkoryse. Dostatek pytlů a rukavic různých velikostí, občerstvení i průběžný svoz lze jen pochválit. A ještě více nás těší, že i letos akce oslovila velký počet lidí, kterým není lesopark lhostejný.

Brzy po zahájení se všichni vydali prvním vstupem do lesa. Musím se přiznat, že než jsem se já sám stačil vůbec rozkoukat, takoví Planeťáci ze ZŠ Sekaniny už táhli z lesa třetí pytel. Protože většina sběračů směřovala k poli a planetáriu, vydal jsem se směrem na točnu autobusů na Studentské, kde jsme začínali naše úklidy. Stezka mezi kolejemi a točnou vždy spolehlivě naplnila pytle, ale tentokrát jsem nevěřil vlastním očím - za celou cestu se mi podařilo sebrat jen tři papírky!

,,Zázrak" se vysvětlil, jen co jsem dorazil na točnu. U vstupu do lesa už stály plné pytle a jedna rodinka a nějaké dvě kamarádky pilně plnily další. Je ale pravdou, že pravidelné úklidy postupně odstraňují staré zátěže, takže je les každým rokem čistější. Kdysi jsme tady zaplnili velký kontejner.

Rodinka se rozhodla vrátit k VTP, takže jsem se přidal k dámám, které pokračovaly lesem podél silnice ke garážím pod fakultní nemocnicí. Velice nás potěšil ,,servisní vůz", který nám odebral plný pytel.

Tato část lesoparku patří mezi úklidově opomíjené, takže u garáží jsme měli pytle zase slušně zaplněné. Doplnit je na zkratce do ulice V Zahradách nám nezabralo ani čtvrt hodiny.

Protože jsem nectil heslo, že každý správný muž by měl mít nůž, nezbývalo mi než odpižlat zarostlou pásku z kmene klíčem. Obě kamarádky mezi tím došly na Myslivnu, kde jsem se k nim přidal. A jak jsem ke svému překvapení zjistil, Monika s Gábinou se až do úklidu vůbec neznaly!

Výsledkem úklidů zkrátka není jen čistý les a dobrý pocit ze smysluplně stráveného dopoledne, ale také seznámení se zajímavými lidmi.

Jménem Lesoparku Poruba děkuji všem, kteří přidali ruku k dílu, a na vás ostatní se těším, až se poznáme na dalším úklidu!

Martin Bobek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů