Čtvrtek, 25. dubna 2024

Světový den pro fair trade si připomnělo přes 5600 účastníků Férové snídaně na 140 místech po celé ČR

Světový den pro fair trade si připomnělo přes 5600 účastníků Férové snídaně na 140 místech po celé ČR

Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Sešlo se na ní přes 5600 účastníků. Férová snídaně je největší akcí na podporu spravedlivého obchodu v České republice. Akce se koná od roku 2011 a to vždy druhou květnovou sobotu při příležitosti Světového dne pro fair trade.

,,Férovou snídaní dávají účastníci symbolicky najevo, že se zajímají o původ zboží. Chtějí podpořit lepší péči o životní prostředí i lidi pěstující naši oblíbenou kávu nebo kakao," popisuje koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko. ,,Férová snídaně měla letos po dvou covidových ročnících opět podobu komunitních pikniků. Do organizace se zapojují pouze dobrovolníci, kteří chtějí podpořit lokální akcí setkávání a zároveň pěstitele ve světě."

,,Zapojit se do tohoto happeningu je pro mě srdcová záležitost. Jedná se o příjemné setkání s přáteli i místní komunitou a společně můžeme dát najevo, že nám záleží na dobrých životních podmínkách pěstitelů ve světě. Férovou snídani organizuji už několik let, letos jsme společně luštili férový kvíz, ochutnávali férové dobroty - třeba domácí bábovku s fairtradovou čokoládou, fairtradové banány a kávu, děti malovaly obrázky," popsala Eliška Sobotková, která snídani pořádala ve Zlíně.

Pěstitelé v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách. ,,Při nízkých výkupních cenách za kávu bylo pro nás obtížné zaplatit pomocné dělníky. Všechny naše příjmy za kávu šly pak na jejich mzdu a na další náklady s jejím pěstováním. Nám samotným zbylo velmi málo. Ale díky fairtradové ceně dostávají dělníci dobrou mzdu a nám jako vlastníkům pozemku zbydou volné prostředky, které můžeme dále investovat," svěřuje se pěstitel kávy Edinth Rangel z družstva ANEI v Kolumbii.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: ,,Začátkem letošního roku jsme navštívili několik fairtradových družstev pěstitelů kávy v Kolumbii. Přímo od tamních lidí jsme slyšeli nejen o problémech s nízkými výkupními cenami na burze nebo dopady klimatické změny, ale i pozitivní zapojení do systému Fairtrade. Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení." Fairtrade jako jedna z etických certifikací má pro pěstitele i další přínosy: zakazuje dětskou práci, takže jejich děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i školení pěstitelům ke zvyšování efektivity pěstování a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí. prřes

Také fairtradové výrobky jsou v ČR stále dostupnější a zájem o ně stoupá. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč.

Další informace o akci naleznete na www.ferovasnidane.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů