Úterý, 19. března 2024

Jarní kampaň Ukliďme Česko vrcholí vyhlášením fotosoutěže

Jarní kampaň Ukliďme Česko vrcholí vyhlášením fotosoutěže

Česko, Morava i Slezsko opět znatelně prokoukly díky dobrovolnickým úklidům. Ty letos na jaře proběhly na bezmála 4 000 lokalitách a podařilo se při nich odstranit z přírody, měst a obcí na 1 800 tun odpadů. Jarní kolo úklidů vrcholí v těchto dnech soutěží fotografií, kuriozních nálezů a videí z akce.

Letošní zájem o dobrovolnické uklízení je vskutku rekordní. Celkový počet zaregistrovaných úklidů již nyní přesáhl počet akcí za celý (doposud nejúspěšnější) předkovidový rok 2019. A další třicítka úklidů je ještě naplánována na zbytek května a červen. O následujícím víkendu se například bude konat pod hlavičkou Sdružení cestovního ruchu a propagace Pece pod Sněžkou z. s. velký úklid s názvem Ukliďme Sněžku i pod Sněžkou.

Je až těžko k uvěření, co vše lze nalézt při úklidu veřejného prostoru. Třicítku nejzajímavější nálezů může veřejnost v následujícím týdnu ohodnotit svými lajky na facebookové a instagramové stránce akce Ukliďme Česko. V dalších týdnech pak budou následovat kategorie Děti a Video z akce. Příspěvky s největším počtem hlasů, resp. jejich autorky a autoři se mohu těšit na zajímavé ceny od partnerů fotosoutěže, kterými jsou Tierra Verde, Biotherm, nakladatelství Portál či Coca-Cola.

"Těší nás být již druhým rokem nejen partnerem samotné akce Ukliďme Česko, ale také její tradiční fotosoutěže, která každoročně atraktivním způsobem dokumentuje zapojení mnoha lidí napříč celým Českem do této smysluplné iniciativy. Gratulujeme všem, kteří se do soutěže zapojili a držíme palce těm, kteří postoupili do finálového hlasování," říká Veronika Němcová, ředitelka Vnějších vztahů, komunikace a udržitelnosti ze společnosti Coca-Cola ČR/SR.

Mohou dostat věci nalezené při akci Ukliďme Česko ještě šanci na ,,druhý život"? Mohou! Příkladem je invalidní vozík, který v sobotu 2.dubna našly Eliška a Lucka při úklidu na Uherskohradišťsku. Podle zpráv ČRo charita v Uherském Hradišti vozík nechá opravit. Bude stačit vyměnit čalounění a opravit opěrka zad a vozík bude moci dále sloužit!
A nejen věci nalezené při dobrovolnických úklidech. Řada nechtěných věcí může ještě posloužit, či pomoci potřebným díky aplikaci www.KAMsNIM.cz, od které si její autoři slibují také snížení množství černých skládek i odpadků povalujících se v přírodě. ,,Naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Proto jsme vyvinuli aplikaci KAMsNIM.cz, pro ty, kteří by snad i dnes, v době míst zpětného odběru, sběrných dvorů a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli...," uvedl autor projektu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Kontakt pro další informace:
Radek Janoušek
777 176 675
radek@uklidmecesko.cz
Ukliďme Česko z.s.


Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2022 je:
Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota

Partnery akce jsou:
Garnier,
EKO-KOM, a.s.,
PENNY Market,
ŠKODA AUTO a.s.,
Ministerstvo životního prostředí
Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů