Pátek, 19. dubna 2024

Téměř 250 filmů z více než 50 zemí světa se letos přihlásilo na 48. ročník EKOFILMu

Téměř 250 filmů z více než 50 zemí světa se letos přihlásilo na 48. ročník EKOFILMu

Letošní 48. ročník mezinárodního environmentálního filmového festivalu EKOFILM nabídne kardinální podívanou. Do soutěže se přihlásilo celkem 243 dokumentů z více než 50 zemí světa. V letošním roce vedou Spojené státy americké, které přihlásily 34 děl, těsně za nimi je pak Německo s 27 snímky. Česká republika jde do boje s dvacítkou dokumentů. Ze všech přihlášených filmů následující měsíc vybere dramaturgický tým 25 nejzajímavějších, které postoupí do finálové soutěže. Nejstarší environmentální filmový festival v Evropě se uskuteční v Brně od 12. do 15. října.


,,Každý rok nás potěší rozmanitost zastoupených zemí. Stejně jako v minulých letech je znatelný nárůst tématu orientovaného na společenský aktivismus, kterému se věnují tvůrci napříč generacemi. Ať už se jedná o apel na udržitelnost, filmové rekonstrukce lokálních katastrof způsobené korporacemi, právní odpovědnost, nebo vhled do života aktivistů, osvětlení motivací a kauz, které zní společností,"
popisuje letošní ročník vedoucí dramaturgického týmu Jitka Kotrlová.

Letos se EKOFILM zaměří na ekologická a klimatická témata, která jsou aktuální nejen napříč Evropou. Snímky tak budou reflektovat výzvu společnosti připravit města a krajinu na měnící se přírodní podmínky, ať už se jedná o udržení vody v krajině, zajištění energie a potravin, nebo o snížení dopadů lidské činnosti na planetu.

Z množství 243 přihlášených snímků o celkové stopáži 112 hodin a 20 minut nyní dramaturgický tým pod vedením Jitky Kotrlové vybere 25 nejlepších filmů, které budou soutěžit ve třech kategoriích - Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Udělovat se bude i Cena prezidenta festivalu a zejména Hlavní cena festivalu ministryně životního prostředí. O ocenění se utkají filmy z Ameriky, Evropy, Asie, Afriky i Austrálie.

,,Letos nás čeká velmi těžké rozhodování, kvalitních filmů je přihlášeno mnoho, všechny zpracovávají důležitá témata, ale do hlavních soutěžních sekcí je možné vybrat pouze 25 filmů. Rozhodovat při výběru bude proto i zastoupení témat, která by měla navzájem souviset, doplňovat se a nabídnout našim divákům různé pohledy na otázku vlastní i společenské odpovědnosti vůči klimatu a životnímu prostředí," dodala za dramaturgický tým Kotrlová.

Motivací pro přihlášení filmů na festival je pro filmaře i finanční odměna, vítězné snímky si totiž letos rozdělí částku zhruba 3 350 USD.

Jako každý rok bude možné si odpromítané festivalové filmy připomenout i skrze Ozvěny EKOFILMu. Zájemcům stačí na adresu ozveny@ekofilm.cz zaslat seznam vybraných filmů, které chtějí promítat na své nekomerční projekci, a akci uskutečnit a propagovat pod názvem "Ozvěny EKOFILMu". Další podmínky a informace k Ozvěnám nabízí festivalový web.

48. MFF EKOFILM se koná pod záštitou ministryně životního prostředí Ing. Bc. Anny Hubáčkové, ministra pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláše Beka, hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha, primátorky statutárního města Brna JUDr. Markéty Vaňkové, starosty městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěcha Mencla, rektora Masarykovy univerzity prof. Martina Bareše a rektora Mendelovy univerzity prof. Dr. Ing. Jana Mareše

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů