Pátek, 29. března 2024

Probuďte v sobě vítěze společně s týmem WeLoveCycling.cz a spojte jízdu na kole s dobrou věcí

Probuďte v sobě vítěze společně s týmem WeLoveCycling.cz a spojte jízdu na kole s dobrou věcí

V červnu se na pražském Strahově uskutečnil již druhý ročník amatérského cyklistického závodu L?Etape Czech Republic by Tour de France 2022. Zúčastnilo se ho bezmála 2 000 cyklistů a dres WeLoveCycling.cz oblékl také zpěvák Petr Lexa nebo cyklistka Evelína Opičková. Díky intenzivním přípravám oba ambasadoři svůj závod zvládli na výbornou a pokořili trasy o délce 91 a 136 km. Evelína i Petr se předtím díky projektu Probuď v sobě vítěze vydali na několikaměsíční cestu, během které se pod taktovkou paralympijského šampiona v cyklistice Jiřího Ježka, připravovali na náročný závod. Jejich odhodlání však celou dobu sledovalo i zcela jiný záměr než jen projet cílovou rovinkou. Šlo totiž o dobrou věc, která předznamenala nejen finanční podporu handicapovaného Davida Štefanidese.

Příprava na L´Etape a tvrdá dřina
Celý příběh začíná dávno před zmíněným závodem. Vše odstartovala osobní výzva Jiřího Ježka v aplikaci Strava. Díky ní bylo vybráno 10 účastníků, kteří obdrželi startovné na druhý ročník závodu L?Etape a současně se stali přímými účastníky projektu Probuď v sobě vítěze, když se jejich najeté kilometry také promítly do celkově ujeté vzdálenosti. Hlavními dvěma aktéry celého projektu se stali zpěvák Petr Lexa a cyklistka Evelína Opičková. Evelína se v sedle kola dostala do životní formy a plánovala cyklistický přestup, jímž by se přiblížila nejvyšší úrovni. Jenže zranění páteře její rozlet přibrzdilo. Sedmadvacetiletá bojovnice se však nevzdala a vrací se zpátky do sedla. I Petr Lexa v minulosti v sedle bicyklu trávil hodiny týdně a kolo bylo součástí jeho života. ?Dokud jsem bydlel mimo velkoměsto, měl jsem na cyklistiku dostatek času. Ale když jsem se přestěhoval, kolo mi stálo asi deset let na balkóně,? říká zpěvák a frontman kapely Slza, který má s Davidem Štefanidesem již vazbu z minulosti. Před deseti lety se mu totiž David, jako tenkrát 11letý chlapec, objevil ve videoklipu.

Rozhodnutí zúčastnit se závodu může padnout spontánně ze dne na den, ale zvládnout náročné desítky kilometrů potřebuje disciplínu. Oba vzali své tréninkové plány za své a pod taktovkou Jiřího Ježka, šestinásobného paralympijského vítěze a mistra světa, současně nejúspěšnějšího cyklisty paralympijské historie, začali s poctivou přípravou. Podstoupili lékařské prohlídky a přizpůsobili závodu nejen svůj stravovací plán, ale i životní tempo. Kde po celou dobu brali motivaci? Vidina překonání svých limitů byla lákavá, ale hlavně věděli, že závod nejedou pouze pro sebe, ale především tím pomůžou Davidovi. Tento 21letý mladý muž se narodil předčasně s diagnózou dětské mozkové obrny. Trápí ho i přidružené diagnózy v podobě těžké oční vady, skoliózy zad, epilepsie a bolestivé spasmy nohou. Má postižené všechny končetiny a potřebuje 24/7 nutnou asistenci druhé osoby. ?S naším výkonem na L?Etape jsem velmi spokojená, David pro nás byl hnacím motorem. Věděla jsem, že když on zvládá svůj každodenní boj, já musím zvládnout natrénovat na L´Etape,? vzpomíná Evelína Opičková na své přípravy na závod L´Etape Czech Republic by Tour de France.

Velký den a účast na Tour de France
Celý trénink vyvrcholil 11. června, kdy se Evelína společně s Petrem a Jiřím postavili na startovní čáru. Trasy vypadaly nepředstavitelně dlouhé, ale nakonec se s nimi ambasadoři poprali ve velmi pěkném čase. Cyklistka Evelína Opičková si dokonce s sebou odvezla bronzovou medaili. Podporou v cíli nebyl nikdo jiný než David. ?Vidět nadšeného Davida, který na nás čekal v cílové rovince, bylo po závodu tou největší odměnou,? říká zpěvák Petr Lexa. Dalším zajímavým zážitkem byla pro ambasadory cesta do Francie, kde mohli na vlastní kůži pocítit atmosféru skutečné Tour de France, který je pro L´Etape předlohou a inspirací, a alespoň částečně ji zprostředkovat Davidovi.

Jezdit, jezdit a zase jezdit. Pomoct může každý, probuďte v sobě vítěze i vy!
Příběh a pomoc Davidovi však nemusí být ústředním motivem pouze pro Evelínu, Petra, Jirku a zbytek WLC týmu. Platforma WeLoveCycling.cz proměnila veškeré najeté kilometry z výzvy Probuď v sobě vítěze na finanční pomoc Davidovi. Celkově Davidovi připadne za 37 500 najetých kilometrů všech členů týmu, kteří se zapojili do toho projektu, částka 300 000 Kč. Pokud chcete pomoci dobré věci, neváhejte a zapojte se i Vy. Přispět můžete zasláním libovolné částky do oficiální sbírky With Love for D. Částku můžete zaslat na transparentní účet 500 500 5006 / 2010 s variabilním symbolem 82022012 nebo jednoduše na www.dobryskutek.cz/klient/with-love-for-d. Veškeré prostředky vybrány v rámci kampaně Probuď v sobě vítěze budou využity na elektrický pohon k invalidnímu vozíku a nutné rehabilitační pobyty, díky kterým má David šanci oddálit náročnou operaci.

Pět set kilometrů v nohách a odhalení na Handy Cyklo Maratonu
Kompletní odhalení celého projektu proběhlo při příležitosti právě proběhlého Handy Cyklo Maratonu v termínu od 26. do 30. 7. 2022. Samotná akce, při které se spojí zdraví i handicapovaní lidé v úžasné cyklistické pouti, člověku připomene, co je v životě opravdu důležité. Jedním z největších překvapení bylo právě ŠKODA video, které odhalilo více než půlroční směřování veškerých cyklistických aktivit platformy WeLoveCycling.cz pod taktovkou značky ŠKODA, ale také zpěvák kapely Slza Petr Lexa, který v rámci projektu ujel celkem 500 km. Celou akci doprovázel hudební koncert, kam dorazil Petr Lexa, zpěvák a influencer v jedné osobě, tematicky na kole. Následně on i celá kapela Davidovi věnovali jeden song. ?Atmosféra a odhodlání, které jsme v průběhu roku zažili, se nedá jen tak popsat. Jsem velmi rád, že mohu být celého projektu součástí,? hodnotí paralympijský cyklista Jiří Ježek. Připojte se i Vy a usnadněte život Davidovi a celé jeho rodině. Každá pomoc se počítá.

ŠKODA AUTO se dlouhodobě snaží zlepšit kvalitu života osobám s hendikepem. Jednou z mnoha CSR aktivit, která se zaměřuje na podporu bezbariérové mobility, je program ŠKODA Handy. V rámci něj je v každém ze 132 ŠKODA Handy center poskytována handicapovaným zákazníkům komplexní péče. Poradci zde pomáhají klientům nejen při výběru vhodného vozu a jeho úpravách, ale také při jednání s úřady a další administrativou např. při zpracování žádostí o státní příspěvky na zvláštní pomůcky a mobilitu. Součástí programu ŠKODA Handy je také pro klienty přednostní odbavení automobilů při servisu nebo realizaci záručních i pozáručních oprav. U některých autorizovaných partnerů mají možnost po dobu provedení nezbytného servisního zásahu využít upravený vůz jako náhradní vozidlo. Více informací se dozvíte na www.skoda-handy.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů