Pátek, 19. dubna 2024

5. prosince slavíme Mezinárodní den dobrovolníků

5. prosinec je Mezinárodním dnem dobrovolníků již přes 30 roků. Díky tomu si na začátku adventu každoročně připomínáme, jak jsou dobrovolníci důležití pro společnost.

5. prosince slavíme Mezinárodní den dobrovolníků

Program OSN pro dobrovolníky koordinuje každý rok 5. prosince Mezinárodní den dobrovolníků, aby ocenil a podpořil neúnavnou práci nejen dobrovolníků OSN, ale všech dobrovolníků po celém světě. Dobrovolnictví je důležitou součástí vytváření rovnoprávnější a inkluzivnější budoucnosti pro komunity a celou planetu. Znamená dávat, sdílet, stát při ostatních, podporovat věci, na kterých vám záleží, a vytvářet lepší budoucnost pro všechny. V České republice je již několik roků největší dobrovolnickou akcí Ukliďme Česko.

Jubilejní 10. ročník akce Ukliďme Česko se letos konal v již tradičním termínu na začátku dubna, konkrétně v sobotu 1. 4. 2023. Termín Mezinárodního úklidového dne pak připadl na 17. září. Podle organizátorů ze spolku Ukliďme Česko proběhlo u nás přes 5 000 úklidů, do kterých se zapojilo na 225 000 dobrovolníků. ,,Letos se jednalo o zatím rekordní počet dobrovolníků. Velmi mile nás také překvapilo zapojení škol, díky čemuž 75 % všech dobrovolníků tvořily děti a mládež.", sdělil za organizátory Miroslav Kubásek. Rekordní účast 19,1 milionu dobrovolníků zaznamenal i letošní Celosvětový úklidový den, jehož organizátorům se podařilo překročit hranici zapojení 1 % světové populace.
,,U příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků bychom chtěli poděkovat všem letošním účastníkům a především pak organizátorkám a organizátorům jednotlivých úklidových akcí, bez nichž by akce takového rozsahu nebyla myslitelná. Díky nim máme opět o něco čistější prostředí, neboť z přírody a našich měst a obcí zmizelo jejich zásluhou 1 570 tun odpadů," dodává Miroslav Kubásek za Ukliďme Česko.
V letošním roce již další úklidové akce (i vzhledem k bohaté sněhové pokrývce) naplánovány nejsou, nicméně pokud se hodláte připojit ke stále sílícímu ,,úklidovému hnutí", můžete se již nyní přihlásit na www.uklidmecesko.cz. Zde získáte všechny potřebné informace o ročníku 2024, jehož hlavní jarní termín připadá na sobotu 6. dubna.
Nový projekt EKOkalendář.cz
EKOkalendář je nejnovější projekt z dílny spolku Ukliďme Česko. Zahrnuje přes 250 ekologických svátků a také EKOtipy na každý den v roce, které vás mohou inspirovat ke konkrétním krokům pro ochranu životního prostředí. Naleznete je všechny přehledně jak online, tak i v tištěné verzi v podobě stolního plánovacího kalendáře pro rok 2024, který lze zakoupit na fan-shopu spolku Ukliďme Česko.

Hlavním partnerem akce Ukliďme Česko 2023 je
Nadace Komerční banky, a.s. - Jistota
Partnery akce jsou:
Garnier
ČEPS, a.s.
EKO-KOM, a.s.
PENNY Market
ŠKODA AUTO a.s.
Lesy České republiky, s.p.
Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC
E.ON Česká republika, s.r.o.
Skupina Saint-Gobain
DB SCHENKER
SAKO Brno
DPD CZ
ČEZ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů