Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dva čeští turisté si chtěli odvézt písek ze Sardinie, dostali vysokou pokutu

Dva čeští turisté si chtěli odvézt písek ze Sardinie, dostali vysokou pokutu

Řím 25. srpna (ČTK) - Italská policie zabavila dvěma českým turistům šest kilogramů plážového písku ze Sardinie. Informovala o tom dnes místní média. Regionální vyhláška totiž odvoz písku, mušlí, mořských oblázků a dalšího podobného materiálu zakazuje a trestá pokutou. Tu ve výši 1000 euro (25.000 korun) dostali i návštěvníci z České republiky.

Podle agentury ANSA turisty zastavili policisté při odletu ze Sardinie. Při namátkové kontrole zavazadel nalezli u dvojice 6,3 kilogramu písku a mušlí, které podle tisku odebrali z jedné pláže na západě Sardinie.

Italský ostrov dlouhodobě apeluje na turisty, aby se z jeho pláží neodváželi suvenýry v podobě písku, mušlí či oblázků. V roce 2017 region schválil vyhlášku, která trestá odebrání těchto předmětů z přírody pokutami ve výši 500 až 3000 eur.

Kontroly turistů a zabavení "suvenýrů" nejsou na Sardinii během léta nikterak neobvyklé. Například na jednom z turistických letišť policie od 15. června do 15. července zabavila na 50 kilogramů písku, mušlí a kamenů, se kterými se chtěli vrátit domů turisté z Itálie, Slovenska, Norska či Španělska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů