Pátek, 26. dubna 2024

13. září - Mezinárodní den čokolády

Mezinárodní den čokolády připadá na 13. září od roku 2000. Pokud jste potřebovali záminku, abyste si mohli v těchto dnech dopřát speciální čokoládovou pochoutku a to ideálně fairtradovou, už ji nehledejte! A důvodů, proč podpořit udržitelnou a etickou spotřebu, je řada...

13. září - Mezinárodní den čokolády

Kakao patří vedle ropy a kávy k nejdůležitějším surovinám na světovém trhu a je pro něj charakteristické kolísání cen. Navzdory rostoucí poptávce příjmy drobných pěstitelů nestačí jejich rodinám na živobytí. Zejména v západní Africe je rozšířená dětská práce.

Zakoupením čokolády a jiných kakaových výrobků se známkou FAIRTRADE nebo označením Fairtrade programu pro kakao významně přispějete ke zlepšení životních a pracovních podmínek pěstitelů kakaa a jejich rodin v zemích globálního Jihu a podpoříte ochranu životního prostředí.

Pěstování kakaa je v zemích globálního Jihu hlavním zdrojem příjmů pro více než 5,5 milionů pěstitelů, a tím poskytuje živobytí více než 14 milionům lidí. V hlavních pěstitelských oblastech západní Afriky pěstují 90 % kakaa drobní pěstitelé na plantážích menších než 5 ha.

ČASTÉ PROBLÉMY PŘI PĚSTOVÁNÍ KAKAA

  • Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu, a žijí v chudobě, často pod hranicí absolutní chudoby stanovenou Světovou bankou.
  • Zejména v západní Africe je rozšířená dětská práce.
  • Kakaovníky jsou přestárlé a náchylné ke škůdcům a chorobám, to se odráží na výši produkce.
  • Stále více mladých lidí nevidí v pěstování kakaa žádnou budoucnost a odchází do slumů ve velkých městech.
  • Vliv nadnárodních koncernů na obchod s kakaem se stále zvyšuje, a to dále oslabuje vyjednávací pozici drobných pěstitelů.
  • Cena kakaa na světovém trhu často kolísá.

8 faktů nejen o fairtradové čokoládě

1. Kakao roste pouze ve velmi specifických podmínkách

Kakao se pěstuje v tropickém prostředí v pásu mezi 10? severní šířky a 10? jižní šířky od rovníku. Ideální podnebí pro pěstování kakaa je horké, deštivé a tropické, s bujnou vegetací, která poskytuje kakaovníkům stín. Ghana a Pobřeží slonoviny jsou zeměmi s nejvyšším podílem prodeje, přičemž Pobřeží slonoviny dodává 40 % celosvětového obchodu.

2. Kakaovníkům trvá přibližně 5 let, než začnou plodit lusky

Při správné péči začínají kakaovníky plodit lusky v maximální možné míře v pátém roce a na této úrovni mohou pokračovat po dobu pouze 10 let. Za všechnu tvrdou práci během celé doby životního cyklu rostliny však pěstitelé kakaa získávají z velmi výnosného světového obchodu s kakaem jen velmi málo.

3. Většina pěstitelů kakaa vydělává méně než 1 dolar denně

Většina pěstitelů kakaa v Ghaně a na Pobřeží slonoviny žije za méně než 1 dolar denně. Chudoba a s ní spojené mnohé problémy, jako je například dětská práce, jsou hlavním problémem, kterému čelí komunity pěstitelů kakaa. Rodiny drobných pěstitelů kakaa nemají ani zdaleka příjmy, které by jim zajistily obživu, a žijí v chudobě, často pod hranicí absolutní chudoby stanovenou Světovou bankou. Díky fairtradovému prodeji získávají družstva zemědělců fairtradový příplatek, který vynakládají na zlepšení kvality a produktivity svých farem, a zvyšují tak své příjmy.

4. Průměrný věk pěstitele kakaa je více než 50 let

Průměrný věk pěstitele kakaa je nyní vyšší než 50 let, mladší generaci se totiž nedaří přilákat k této profesi, protože stále více mladých lidí nevidí v pěstování kakaa žádnou budoucnost a odchází do slumů ve velkých městech.

5. V České republice jsou dostupné stovky fairtradových čokoládových výrobků

V České republice je k dostání spousta různých druhů čokoládových výrobků označených známkou FAIRTRADE, včetně prémiových, konvenčních, bio, bezlepkových a veganských.

6. Fairtradové kakao je nejžádanější mezi fairtradovými produkty u českého zákazníka

Fairtradové kakao je nejžádanější mezi fairtradovými produkty u českého zákazníka a zájem o něj stále roste. O 26 % vzrostla v roce 2020 na českém trhu jeho spotřeba, prodalo se ho celkem 2632 tun, převážně ve formě čokolády, cukrovinek, zmrzlin a snídaňových cereálií. Lídrem v prodeji fairtradového kakaa jsou společnosti Lidl, Penny Market a Kaufland.

7. Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu

Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu, ale farmáři z ghanského družstva Kuapa Kokoo s fairtradovou certifikací vlastní 44 % čokoládovny Divine. Ta byla uvedena na trh v roce 1998 a zapsala se do historie jako první cukrářská značka vlastněná přímo farmáři ve Velké Británii. Divine Chocolate dnes patří mezi největší a nejznámější britské výrobce čokolád, který svým inovativním přístupem k podnikání inspiroval mnohé své následovníky, a tak si můžeme stále častěji pochutnávat na čokoládách se známkou Fairtrade.

8. Čtvrtina fairtradových pěstitelů kakaa jsou ženy

25 % všech pěstitelů fairtradového kakaa jsou ženy. Více informací o ženách pěstujících kakao na Pobřeží slonoviny najdete v poutavém textu ,,Nové královny kakaa", který ukazuje, jakým výzvám čelí a jak stále více přebírají odpovědnost za svou budoucnost.

Zdroj: https://fairtrade.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů