Středa, 24. dubna 2024

Na Desítce bude opět Reuse sobota, tentokrát na Čechově náměstí

Na Desítce bude opět Reuse sobota, tentokrát na Čechově náměstí
Pro velký úspěch je tu ,,repríza"! Na Desítce proběhne druhá Reuse sobota, tentokrát na Čechově náměstí. Nabídne možnost vzájemné výměny věcí i bohatý doprovodný program. Akce se koná 17. září od 11 do 17 hodin a jedná se o společnou iniciativu MČ Praha 10, Magistrátu hl. m. Prahy a pořádající organizace Swap Prague.
Ten, kdo dorazí, zabije hned několik pomyslných much jednou ranou. Především může:
- zbavit se věcí, které už sám nepotřebuje, někomu jinému by ale mohly dobře posloužit
- najít si něco užitečného pro sebe
- ušetřit peníze
- ušetřit planetu od zbytečného odpadu
,,Téma odpadů vypadá na první pohled možná trochu komplikovaně a nezajímavě, může to být ale i zábava. Na radnici jsme už vymysleli hned několik kampaní a aktivit, které přinášely spoustu informací a tipů na téma snižování odpadů, jejich třídění a možné další využití. Kompostování, reuse nebo swapy jsou navíc momentálně velmi populární aktivity, a my je velmi rádi podporujeme," říká místostarostka MČ Praha 10 Jana Komrsková (Piráti), která zodpovídá za oblast životního prostředí.
Konkrétně Reuse sobotu pořádá organizace Swap Prague za podpory pražského Magistrátu a desáté městské části. Na území Desítky už událost proběhla v červnu u OC Cíl a vzbudila velký ohlas.
,,Lidé chodili v průběhu celého dne a přinášeli velké množství užitečných věcí. Jen pro ilustraci: Ve swapu nám zbylo 156 kilogramů textilu, který se nerozebral, a 160 knížek, z nichž 40 se vrací do oběhu díky Knihobotu. Jinak by toto všechno patrně skončilo v odpadu," rekapituluje Kristýna Holubová z neziskové organizace SWAP Prague. ,,I letos mohou návštěvníci nosit nábytek, oblečení, dekorativní předměty, nádobí, příbory, vybavení na zahradu nebo knihy či pokojovky, které už sami nepotřebují, zároveň jsou ale ve stavu, že by je klidně věnovali kamarádce nebo kamarádovi," doplňuje Kristýna Holubová.
,,Swapem" se rozumí přímá výměna věcí mezi lidmi, ,,reuse" je obecnější termín pro opětovné využití nějakého předmětu, ať už k původnímu, nebo zcela novému účelu. O tom, že v praxi se pod těmito pojmy skrývají velmi dynamické a kreativní aktivity, svědčí i doprovodný program Reuse soboty. Bude se věnovat swapu nábytku, opravě oblečení, výrobě z pytlů, ,,zachraňování" jídla, tzv. upcyklaci, tedy přeměňování odpadového materiálu v produkty lepší kvality, a chybět nebude ani výtvarná dílna pro děti.

Věci mohou občané nosit v sobotu mezi 10:30 a 16:30 a pořadatelky je budou postupně rozmísťovat na plochu připomínající tržiště. Vstupné je dobrovolné, kompletní výtěžek z něj půjde na organizaci Aperio, která podporuje rodiče v náročných životních situacích.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů