Úterý, 23. dubna 2024

Tipy, jak na ekologickou módu

Tipy, jak na ekologickou módu
Udržitelná móda je pojem, který se stále více rozšiřuje. Oblečení často vzniká za nevhodných podmínek, což mnoha lidem není lhostejné. Proto je i v módě kladen důraz na ekologii. Jak svůj šatník přizpůsobit, aby neměl negativní vliv na životní prostředí?
Rozumné nakupování
Naše šatníky se často plní rozmanitými kousky oblečení, aniž bychom nad tím příliš přemýšleli. Udržitelná móda by měla být vyrobena z ekologických materiálů, za vhodných podmínek, které neškodí životnímu prostředí. Ovšem kromě toho je důležité myslet také na množství oblečení, které potřebujete.
Pokud zbožňujete nákupy, pak může být složité najít míru, kdy už máte oblečení dostatek. Snažte se vybírat kousky, které dlouho vydrží a mají rozmanité využití. Zaměřte se na své reálné potřeby, i pouhých pár kousků kvalitního oblečení může vytvořit stylový šatník, ve kterém vždy budete mít co na sebe. Oblíbené jsou také secondhandy. Oblečení můžete vdechnout druhý život a využít tak každý kousek naplno.
Výběr materiálu
Ekologická móda, to nejsou jen trička, halenky, košile a podobně. Zahrnout sem lze samozřejmě také spodní prádlo, či třeba obuv. Při nákupu jakéhokoliv kousku je důležité zaměřit se na jeho materiál. Přírodní materiály, tedy len a bavlna, patří mezi šetrné materiály, které navíc mají dlouhou životnost a jsou pohodlné. Patří tak například mezi oblíbené materiály spodního prádla.
Ideální volbou jsou certifikované organické materiály. Organická bavlna je vyráběna s ohledem na životní prostředí i naše zdraví. Není barvena škodlivými barvivy, vliv eko módy na zdraví je tedy mnohem lepší. Oblečení ze syntetických materiálů může u citlivých lidí vyvolávat zdravotní problémy, může tak nepřímo být ovlivněna podpora imunity, zdraví kůže a podobně.
Značky šetrné k přírodě
Nabídka oblečení je opravdu široká, každý si tak může vybrat to pravé. Výhody eko módy jsou nezpochybnitelné, při výrobě oblečení je myšleno na spotřebu vody, zpracování přírodních materiálů, používání netoxických barev a podobně. Celkově je tak vliv na životní prostředí mnohem menší než u takzvané fast fashion.
Se zařizováním ekologického šatníku můžete začít třeba již od spodního prádla, ať už jde o dámské spodní prádlo, či pánské spodní prádlo. Na ekologickou výrobu se zaměřují také známé značky jako je Tommy Hilfiger či Calvin Klein. Se správným výběrem tak můžete získat i ekologické značkové spodní prádlo. Ovšem luxusní spodní prádlo se samozřejmě nevyznačuje pouze logem. Důležitý je materiál, přičemž právě bavlna je velmi oblíbená. Bavlněné kalhotky, tanga, trenýrky, boxerky i slipy - jde o velmi kvalitní kousky, které jsou příjemné, trvanlivé, a přitom mnohdy ekologické.
Jak poznat udržitelnou módu?
Pokud sháníte udržitelnou módu, je nejjednodušší řídit se dle různých certifikátů. Ty označují, že při výrobě oblečení bylo myšleno na životní prostředí i pracovní podmínky zaměstnanců. Důležitý je certifikát GOTS, který označuje textilie vyrobené z organických vláken z ekologických řetězců. Mezi další certifikáty pak patří Fair Trade, EZA, WFTO či Naturtextil Best.
Lokální produkty
I když je oblečení vyrobeno za ekologických podmínek, mnohdy je pro životní prostředí škodlivá doprava do naší země. Ekologická stopa je po dopravě přes půl světa stále velká. Pokud tedy toužíte po opravdu udržitelné módě, vybírejte z českých a slovenských kousků. I u lokálních firem totiž najdete širokou nabídku ekologické módy, ze které můžete vybírat.

Ekologické chování je důležité v mnoha různých oblastech, přičemž výroba a prodej oblečení je jednou z těch největších. Snažte se nakupovat pouze oblečení, které opravdu využijete. Udržitelná móda nabízí způsob, jak můžete myslet na životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů