Pátek, 29. března 2024

Kopec Vystrkov v Brdech se stal přírodní památkou

Kopec Vystrkov v Brdech se stal přírodní památkou

Kopec Vystrkov v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se stal přírodní památkou. Jde o dvanácté maloplošné chráněné území vyhlášené v CHKO. Spolu s přírodní rezervací Getsemanka patří se svými 55 hektary k největším maloplošným zvláště chráněným územím v Brdech, informovala dnes ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Na kopci mezi Ohrazenickým potokem a Litavkou se potkává neživá příroda v podobě prvohorních břidlic s fosiliemi s přirozenými lesními a travními společenstvy. Většinu kopce tvoří takzvané kambrické břidlice. Kromě zkamenělých trilobitů kopec hostí i jinou vegetaci než většina území středních Brd s podložím křemenných slepenců. Lesy jsou zastoupeny převážně doubravami, v CHKO Brdy jinak vzácnými. Na suchých trávnících se daří řadě teplomilných druhů rostlin i živočichů.

"Je dobře, že se podařilo udělit Vystrkovu status přírodní památky. Snahy o jeho formální ochranu se datují už do minulého století. Důvodem je nejen snaha ochránit paleontologickou lokalitu, ale i účinně zajišťovat pravidelnou péči travním společenstvům, aby nezarůstala křovinami a agresivními invazními nebo expanzivními bylinami, jako je vlčí bob nebo třtina křovištní," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

CHKO Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů