Středa, 24. dubna 2024

Zahradnické práce mohou výrazně zlepšit duševní zdraví mladých, ukázal průzkum

Zahradnické práce mohou výrazně zlepšit duševní zdraví mladých, ukázal průzkum

Zahradnické práce a pobyt v přírodě mohou výrazně přispět k dobrému duševnímu zdraví mladých lidí. Vyplývá to ze závěrů 31 britských projektů renovace a ozelenění až 3000 míst ve veřejném prostoru. Program za 33 milionů liber (asi 927 milionů korun) organizovala iniciativa Our Bright Future (Naše zářná budoucnost) a zúčastnilo se ho přes 128.000 lidí mezi 11 a 24 lety, napsal dnes list The Guardian.

Téměř všichni účastníci po skončení programu (95 procent) uvedli, že cítí sebejistěji, a 86 procent uvedlo, že jejich mentální zdraví se zlepšilo. Dvě třetiny účastníků řekly, že dokážou více ocenit přírodu a věří, že svými kroky mohou k lepšímu proměnit prostředí, ve kterém žijí.

Projekty se zaměřily například na výsadbu stromů i jiné zeleně v bývalých průmyslových oblastech nebo revitalizaci městských prostorů, které chátraly a hromadil se na nich odpad.

The Guardian již dříve informoval o studiích, podle nichž přítomnost zeleně ve městech zlepšuje mentální zdraví jejich obyvatel a snižuje náchylnost k pocitům osamění. Podle studie publikované v odborném časopise Scientific Reports v roce 2019 má pozitivní účinek na mentální zdraví člověka, pokud v přírodním prostředí tráví alespoň dvě hodiny týdně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů