Středa, 8. května 2024

16. červen - Den čerstvé zeleniny

Odborníci na výživu se shodují, že pokud jde o čerstvé ovoce a zeleninu, průměrný člověk jich v běžné stravě jednoduše nepřijímá dostatek. Zvýšení denní konzumace zeleniny (a ovoce) je smyslem tohoto dne.

16. červen - Den čerstvé zeleniny

Kolik porcí čerstvé zeleniny je potřeba, aby byl člověk zdravý? Pět porcí denně? Sedm? Deset? A co tvoří jednu porci?

Připravte se na zdravou změnu v Den čerstvé zeleniny! Je to ideální příležitost pozvat rodinu, přátele a sousedy na zábavnou a překvapivou hostinu bez masa!

Vydejte se na farmářský trh, na políčko se zeleninou nebo nejlépe na vlastní zahrádku a zjistěte, jaká chutná výživné jídlo, které můžete z čerstvé zeleniny připravit.

Historie Dne čerstvé zeleniny

Den čerstvé zeleniny se slaví na začátku léta, kdy se začíná objevovat nejchutnější zelenina nové sezóny. Je to skvělý začátek zbytku léta, který připomíná, že je třeba se poohlédnout po čerstvé místní zelenině a přidávat ji na stůl po celou sezónu. Ve skutečnosti je celý červen některými označován jako měsíc čerstvého ovoce a zeleniny, takže je spousta času na vytvoření nových návyků!

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by měl člověk každý den sníst minimálně 400 gramů zeleniny a ovoce (do toho se nepočítají superškrobovité hlízy, jako jsou brambory). Z toho se vyvinul program 5 denně, který prošel různými verzemi v Austrálii, Spojených státech, Velké Británii, Francii, Německu a dalších zemích.

Zemědělci a pěstitelé se jistě rádi zapojí do Dne čerstvé zeleniny a nabídnou to nejlepší, co mají v danou chvíli v sezóně. Ale nezůstávejte jen u toho! Nezapomeňte se zapojit do ducha tohoto dne a jíst čerstvou zeleninu po celý rok, jak jen to pěstitelská sezóna dovolí. Přebytky navíc můžete zamrazit, abyste je přečkali přes zimu!

Jak oslavit Den čerstvé zeleniny

Zapojit se do oslav Dne čerstvé zeleniny je docela jednoduchý nápad, který sice vyžaduje trochu plánování, ale rozhodně stojí za to. Udělejte pro rodinu něco příjemného, chutného a nesmírně zdravého, například tyto aktivity:

Vydejte se na farmářský trh

Zatímco budete alespoň jedním okem sledovat počasí, udělejte si výlet na místní farmářský trh nebo do specializovaného obchodu s potravinami a zásobte se vším, co zrovna dozrává - spolu s několika nápady na recepty zdarma. Navíc je velmi zábavné promluvit si s člověkem, který tu zeleninu vypěstoval! Na farmářském trhu budou pravděpodobně zastoupeny i další místní podniky, například pekaři, sběrači medu, výrobci marmelád, místní pražírny kávy a mnoho dalších. Je to zábavný způsob, jak podpořit místní podniky a být přitom zdravý.

Vydejte se na farmu, kde se sbírá zelenina.

U některých raných plodin může být dokonce možné zajít na farmu a natrhat si vlastní. Proč nedat dohromady pár přátel a nenaplánovat si výlet? V závislosti na konkrétní lokalitě mohou mít farmy sezónní nabídku, která zahrnuje čerstvé potraviny, jako je chřest, hrášek, rajčata a další. Velmi oblíbené je také ovoce, které často nabízí jablka, jahody, borůvky, rebarboru a mnoho dalšího.

Získejte čerstvou zeleninu

Jít na místní farmářský trh nebo na farmu může být zábavné, ale pokud je to pro vás těžko dostupné, zvažte možnost nechat si čerstvé ovoce a zeleninu doručit až ke dveřím. Většina měst nabízí služby rozvozu produktů, které jsou skvělé pro zdraví i pro Zemi.

Některé z nich vybírají nedokonale vypadající zeleninu, která dorazí ke dveřím a nevypadá zrovna krásně, ale šetří Zemi, protože se vyhne tunám odpadu. Zkontrolujte si na internetu, co je k dispozici v závislosti na lokalitě.

Pěstování na dvorku

Většina zahrádkářů samozřejmě přizná, že není nad hrdost, uspokojení a chuť doma vypěstované zeleniny. Kluby osiv a zahrádkářská fóra umožňují, aby si člověk snadno a cenově dostupně vypěstoval své vlastní podivné a úžasné odrůdy čerstvé zeleniny.

Lidé, kteří si chtějí prodloužit vegetační období a získat náskok, mohou začít dříve na jaře výsevem semen do malých nádob uvnitř. Když se pak v dané oblasti oteplí, mohou tyto malé sazeničky přesunout ven.

Není snad nic chutnějšího než jíst zeleninu nebo ovoce ze zahrádky, na které jste si je sami vypěstovali!

Vyzkoušejte nové recepty

Pokud je pro vás těžké představit si, že byste do jídla přidávali zeleninu, hledejte inspiraci třeba ve sdílení nových receptů. Středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších na světě a lze najít mnoho receptů, které obsahují nezpracovanou čerstvou zeleninu. Tento stravovací plán často zahrnuje grilování zeleniny, jako jsou rajčata, brokolice, okurky, kapusta, špenát, cibule a další, na olivovém oleji a jejich kombinování se zdravým masem, například s čerstvými rybami, nebo dokonce jejich vkládání do sendvičů.

Pokud jde o Den čerstvé zeleniny, způsoby, jakými lze zeleninu zařadit do jídel, neberou konce - nejen v tento den, ale každý den!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů