Sobota, 20. dubna 2024

18. června - Den udržitelné gastronomie

Gastronomii se někdy říká umění jídla. Může také odkazovat na styl vaření z určitého regionu. Jinými slovy, gastronomie často odkazuje na místní jídlo a kuchyni. Udržitelnost je myšlenka, že se něco (např. zemědělství, rybolov nebo dokonce příprava jídla) dělá způsobem, který není plýtváním našimi přírodními zdroji a lze v tom pokračovat do budoucna, aniž by to poškozovalo naše životní prostředí nebo zdraví.

18. června - Den udržitelné gastronomie

Valné shromáždění OSN přijalo dne 21. prosince 2016 rezoluci A/RES/71/246 a určilo 18. červen jako mezinárodní svátek Den udržitelné gastronomie.

Některé z iniciativ UNESCO zahrnují:

  • Spuštění sítě kreativních měst UNESCO, vytvořené v roce 2004 za účelem sdílení osvědčených postupů a rozvoje partnerství v 7 kreativních oblastech. Od roku 2021 bylo 36 měst označeno za kreativní města gastronomie;
  • Podpora čisté energie pro místní restaurace (používejte elektřinu místo uhlí, používejte zemní plyn spíše než uhlí);
  • Zvyšování povědomí veřejnosti o udržitelné gastronomii prostřednictvím televizních food kanálů a gastronomických pořadů a prostřednictvím food kulturních výstav určených pro potravinářský průmysl a farmáře.
  • Pokud jde o FAO, organizace propaguje stravu se zelenou kulturou, která je nejen zdravá, ale i udržitelná, a navrhuje, aby země, které již mají dietní směrnice, začaly uvažovat o procesu začlenění udržitelnosti do nich.

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) a Valné shromáždění OSN uznávají gastronomii jako kulturní projev související s přírodní a kulturní rozmanitostí světa. FAO vyvinula společnou vizi a integrovaný přístup k udržitelnosti napříč zemědělstvím, lesnictvím a rybolovem. Tato sjednocená perspektiva - platná ve všech zemědělských odvětvích a zohledňující sociální, ekonomická a environmentální hlediska - zajišťuje účinnost akce na místě a je podložena znalostmi založenými na nejlepších dostupných vědeckých poznatcích a přizpůsobením na úrovni komunity a země s cílem zajistit místní relevance a použitelnosti.

Zjistěte více o udržitelném potravinářství a zemědělství (anglicky).

Zdroj: https://www.un.org/en/observances/sustainable-gastronomy-day

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů