Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na výstavě ve sbírkových sklenících v Olomouci jsou stovky orchidejí

Na výstavě ve sbírkových sklenících v Olomouci jsou stovky orchidejí

Stovky orchidejí zaplnily sbírkové skleníky v areálu Výstaviště Flora v Olomouci, které uspořádalo první ročník výstavy Klenoty pralesa. K vidění jsou i vzácné druhy orchidejí. ČTK to dnes sdělila ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Prodejní výstava orchidejí a tropických rostlin potrvá do 6. listopadu.

"Výstavou orchidejí a tropických rostlin Klenoty pralesa rozšiřujeme portfolio našich akcí. Jde o první ročník. Návštěvníci si ve sbírkových sklenících budou moci díky ní prohlédnout i běžně nedostupné vzácné odrůdy a cenné rarity," uvedla Fuglíčková. Stovky kvetoucích orchidejí na výstavě doplňuje pestrá škála druhů masožravých rostlin.

Mezi exponáty je například orchidej Vanda, která dokáže růst bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti. "Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé," řekla pěstitelka Markéta Aubrechtová, se kterou Výstaviště Flora Olomouc při přípravě výstavy spolupracovalo.

Mezi další rarity patří "diamantové orchideje", jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou. Součástí expozice je také rostlina vanilky, která patří mezi liánovité orchideje. Vystaveny jsou i pozoruhodné střevíčníky rodu Paphiopedilum kvetoucí velkými a nápadnými květy s charakteristickým bačkůrkovitým pyskem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů