Čtvrtek, 28. března 2024

Ústecký kraj schválil poskytování voucherů na ubytování v Českém Švýcarsku

Ústecký kraj schválil poskytování voucherů na ubytování v Českém Švýcarsku

Zastupitelé Ústeckého kraje dnes schválili poskytování voucherů na ubytování v Českém Švýcarsku. Cílem je pomoci podnikatelům, kteří se vypořádávají s dopady uzavření hotelů kvůli rozsáhlému požáru. Lidé dostanou slevu 300 korun na osobu a noc, pokud v oblasti, kde v létě hořelo, přespí alespoň dvakrát. K tomu budou mít veřejnou dopravu po celém Ústeckém kraji zdarma. Program startuje 1. listopadu. Na pomoc ubytovatelům kraj uvolnil pět milionů korun. Náměstek Jiří Řehák (Spojenci pro kraj) uvedl, že dalších pět milionů korun by mohlo poskytnout ministerstvo pro místní rozvoj.

Ústecký kraj nemá podle Řeháka v popisu práce primárně pomáhat podnikatelům, situace okolo nejrozsáhlejšího požáru v České republice, na jehož hašení se vystřídalo 6000 hasičů, je ale mimořádná. "Od programu poskytování voucherů si slibujeme, že pomůže přežít místním ubytovatelům do léta, do nové turistické sezony," uvedl Řehák. Zájemce o vouchery dostane slevu přímo na recepci konkrétního hotelu. Podmínkou je ubytování v délce nejméně dvou nocí a nejdéle týdne.

Informace najdou zájemci na webu obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která zprostředkuje poskytnutí voucherů. Z centrální rezervy kraj uvolní 6,17 milionu korun, pět milionů korun je určeno přímo na vouchery, zbytek na administrativní zpracování programu. Řehák uvedl, že na Děčínsko připadá 35 procent poskytovatelů ubytování v Ústeckém kraji.

Nabídka platí do května příštího roku nebo do vyčerpání částky. Limit voucherů je stanoven maximálně 150.000 korun na jednu ubytovací kapacitu. Podpora je určena pro všechny ubytovatele v Českém Švýcarsku.

Podpořit cestovní ruch v regionu, který se vypořádává s úbytkem turistů po požáru, chce kraj také nabídkou bezplatné veřejné dopravy pro hosty ubytované na dvě a více nocí. Zdarma mohou návštěvníci jezdit autobusem, vlakem i přívozem po celém Ústeckém kraji.

Pomoci hoteliérům mají také dotované výjezdy školáků. "Podpořili bychom povědomí dětí v kraji o přírodě u nás, ale hlavně bychom pomohli podnikatelům, kterým přímo peníze poslat nemůžeme," uvedl hejtman Jan Schiller (ANO). Kraj pošle peníze školám a ty uhradí pobyt včetně stravování. Rodiče podle Schillera nebudou platit nic. Připraveno má kraj deset milionů korun, což stačí zhruba na 50 výjezdů. Zájem už střední školy zřizované krajem ohlásily stejně jako dětské domovy.

Požár vypukl nedaleko Hřenska 24. července. Hasiči ho uhasili po 20 dnech, do konce srpna bylo na místě několik jednotek. Otevřená už je cesta na Pravčickou bránu, uzavřené zůstávají soutěsky v Hřensku. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů