Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kanadskou potápěčku přišla obejmout zvědavá chobotnice

Kanadskou potápěčku přišla obejmout zvědavá chobotnice

Potápění v chladných vodách Pacifiku může být dost děsivé pro ty, kdo na něj nejsou zvyklí. Končetiny bez správného vybavení rychle ztrácejí cit a na rozdíl od jiskřivé modré v tropech má voda pochmurný, nazelenalý odstín. Ale i tady na potápěče čekají netušené zážitky, jak může potvrdit kanadská potápěčka, kterou u východního pobřeží ostrova Vancouver přišla obejmout velká chobotnice.

Jak informoval zpravodajský server The Guardian, středoškolská učitelka Andrea Humphreysová chtěla skupině přátel ukázat, jaká se pod mořskou hladinou v této oblasti ukrývá nedoceněná krása.

"Lidé říkají, že je to tady pochmurné. Ale když máte světlo, uvidíte každou barvu duhy. Je to neuvěřitelné. Mám za sebou víc než 675 ponorů a myslím, že tohle je jedno z nejlepších potápění na světě," řekla.

Ovšem její skupinka se nechtěla jen kochat krásou podmořského života. Pátrala po jednom záhadami opředeném místním tvorovi - chobotnici velké.

Andrea Humphreysová některou z nich občas zahlédne, jak se schovává ve svém doupěti, ale tentokrát se ihned po ponoření dočkala skupinka vzácného pohledu na chobotnici na volné vodě.

Rychle se přiblížila k jedné z potápěček a zkoumala chapadly její masku a regulátor kyslíku. Humphreysová začala jejich setkání fotit - než chobotnice obrátila pozornost k ní. Její kamera zachytila okamžik, kdy ji chobotnice na několik desítek vteřin objala.

"Chapadly klouzala po mé kameře, po rtech, a pak mě objala. Měla jsem její obří chapadla na obličeji a potápěčské masce. Pokaždé, když jsem od ní ustoupila, se ke mně znovu přiblížila. Bylo to úžasné a inspirující," řekla.

Dalších 40 minut zůstala chobotnice poblíž, zkoumala její potápěčské vybavení a obzvlášť ji zajímala kamera. "Pořád mi měnila nastavení světel na kameře a hrála si s ní," dodala. Po celou dobu setkání měla chobotnice temně rudou barvu, nezměnila ji do šedého odstínu, který u těchto hlavonožců signalizuje strach nebo agresi.

O chobotnicích je dávno známo, že patří mezi nejchytřejší z bezobratlých živočichů. Jsou mistry převleků a dokážou napodobit nejen barvu, ale i texturu prostředí a mořského života kolem nich.

Jejich život ale také provází tragický cyklus. Chobotnice velká se dožívá až pěti let, což je déle než ostatní druhy. Ale samice se tak intenzivně starají o svá vajíčka, až je to stojí život.

Matka pečuje o statisíce nakladených vajíček. Jemně přes ně žene proud vody, aby se na nich neuchytily řasy, a do péče se ponoří natolik, že se přestane krmit. Přežívá z vlastních tukových zásob, dokud neuhyne hlady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů