Pátek, 19. dubna 2024

Návyky, díky kterým ušetříte peníze i přírodu

Návyky, díky kterým ušetříte peníze i přírodu

Myslet a žít ekologicky je dobré nejen pro životní prostředí, ale také pro vaši peněženku. Nevěříte? Nemusíte si hned pořizovat elektromobil nebo instalovat na dům solární panely, jde to i jednodušeji. Přečtěte si pár tipů, jak na to.

Dejte si sprchu místo vany
Nejvíce vody proteče především v koupelně a často úplně zbytečně. Horká bublinková koupel na konci dne je zajisté příjemná, pokud ji ale vyměníte za rychlou sprchu, můžete ušetřit až tisíce korun ročně.
Mezi další tipy pro udržitelnější život patří pořízení úsporné sprchové hlavice. Ta dokáže snížit vaši spotřebu vody při sprchování až o 60 %. Při úspoře vody navíc šetříte energii potřebnou na její ohřev.
Vypínejte vodu
Až polovina lidí si čistí zuby při otevřeném kohoutku. Patříte mezi ně i vy? Za 1,5 minuty vám takto proteče 4,5 litrů vody. Za rok to tak dohromady dělá celých 3285 litrů vody. Obdobné je to i u mydlení ve sprše se zapnutým kohoutkem. Pokud si na tyto dvě věci začnete dávat pozor, ušetříte opravdu nemalé peníze.
Myjte nádobí v myčce
Myčka šetří nejen čas, ale i peníze. Při jednom mycím cyklu spotřebuje myčka zhruba 10 až 15 litrů vody. Mytí v napuštěném dřezu nás stojí okolo 30 l vody. Mytí pod tekoucí vodou dokonce až 40 l vody. Myčka tedy vychází nejúsporněji. Dávejte si ale při koupi pozor na štítky s informací o energetické náročnosti.
Nesplachujte peníze
Investujte do toalety se systémem menšího a většího tlačítka na splachování. Úspory můžete dosáhnout také pomocí tzv. šetřiče na toalety. Ten funguje jako závaží, které pomáhá dříve ukončit splachování, a tím zajistit až 70 % úsporu vody.
Využijte úsporné žárovky
To, že klasické žárovky nejsou příliš šetrné k vaší peněžence, není žádná novinka. Nainstalujte proto v domácnosti úspornější LED žárovky, díky kterým můžete ročně ušetřit několik tisíc korun.
Větrejte správně
Že kvalitní plastová nebo dřevěná okna hrají velkou roli při úspoře energií, je jasné. Stejně důležité ale je naučit se správně větrat. Tedy určitě ne na malou ventilaci celý rok, ale naopak větrat nárazově několikrát denně, ale intenzivně. Nejen, že tak zamezíte tepelným ztrátám v zimě, ale také předejdete vzniku plísní v bytě nebo domě.
Pečte udržitelně
Slyšíte pojem udržitelné pečení poprvé? Nejde o nic složitého. Jen při pečení nepoužíváte mléko, smetanu nebo vejce. Pokud jste dostali chuť například na vláčnou bábovku, použijte místo vajec jablečné pyré. Na chuti to prakticky nepoznáte a můžete příště pohostit i své kamarády vegany.
Vytahujte spotřebiče ze zásuvky
Pamatujete, jak vaše babička vypínala při odchodu z domu všechny spotřebiče ze zásuvky? Mělo to své opodstatnění. Elektrické spotřebiče totiž požírají menší množství energie, i když jsou vypnuté. Vytáhněte je proto ze zásuvky, pokud odcházíte z domu na delší dobu pryč.
Nekupujte balenou vodu
Víte, jak dlouho se rozkládá PET lahev? Celých 450 let. Balená voda navíc rozhodně není nejzdravější a zůstávají po ní tuny plastového odpadu. Kohoutková voda vás vyjde mnohem levněji, podléhá pravidelným kontrolám a má správnou teplotu. Pokud se bez limonády neobejdete, kupte raději tu ve skle.
Šetřete papírem

Přírodě i svojí peněžence pomůžete i tím, když snížíte tvorbu papírového odpadu. Kupujte například věci z recyklovaného papíru (recyklovaný toaletní papír, obaly potravin z recyklovaného papíru, sešity a desky z recyklovaného papíru apod.). Ideálně snižte spotřebu papíru úplně. Snažte se proto přejít na online formu a tiskněte pouze to, co je doopravdy nezbytné.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů