Čtvrtek, 18. dubna 2024

CVVM: Češi jsou s životním prostředím nejspokojenější za 20 let

CVVM: Češi jsou s životním prostředím nejspokojenější za 20 let

Životní prostředí v okolí svého bydliště i v celém Česku lidé hodnotí nejlépe za uplynulých 20 let. Spokojenější jsou se stavem v místě svého bydliště než s tím celkovým. O životním prostředím v okolí domova se kladně vyjádřilo 84 procent lidí, o stavu přírody v celé ČR 75 procent. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které jeho výsledky dnes poskytlo ČTK.

Autoři průzkumu upozornili, že spokojenost se stavem přírody v místě svého bydliště vyjadřuje od počátku sledování v roce 2002 minimálně 70 procent lidí, pouze v letech 2004 a 2010 jejich počet mírně klesl pod tuto úroveň. Počet občanů, kteří se pozitivně vyjadřují o stavu v celé ČR, od roku 2002 rostl s mírnými odchylkami do roku 2017, kdy dosáhl maxima 72 procent. Poté pozitivních hodnocení ubylo až na 53 procent v roce 2020. Od té doby jich opět přibývá.

Proti loňskému červenci se počet těch, kteří jsou spokojeni s okolím svého bydliště, zvýšil o osm bodů. V otázce životního prostředí celé ČR přibylo kladných hodnocení o šest bodů.

V ochraně životního prostředí Češi přitom nejvíce oceňují aktivitu obecních úřadů a ekologických organizací. Kladně ji hodnotí 59, respektive 56 procent lidí. Naopak nejhůře v hodnocení lidí dopadl Parlament, jehož činnost při ochraně přírody pozitivně vnímají necelé dvě pětiny oslovených.

Podle zjištění průzkumu velká část veřejnosti, konkrétně 84 procent, souhlasí s tím, že dělat něco pro životní prostředí je dobré, i když to stojí peníze a čas. Na druhou stranu 57 procent oslovených se současně ztotožnilo s názorem, že pro ně osobně je těžké pro životní prostředí něco udělat. Polovina lidí si pak myslí, že mnohá tvrzení o ekologických hrozbách jsou zveličená, a podle 45 procent jsou v životě důležitější věci než starost o životní prostředí. Téměř dvě pětiny občanů uvedly, že nemá cenu starat se o životní prostředí, pokud to nebudou dělat i ostatní.

Z oblastí, které mají vliv na životní prostředí, se nejvíce lidí kriticky staví k silniční dopravě. Její negativní dopad na přírodu vnímá 78 procent lidí. Více než polovina dotázaných považuje za špatné také chování firem k životnímu prostředí, dopad těžby dřeva a nerostných surovin na životní prostředí nebo postihy těch, kteří přírodu poškozují. Nejlépe z hodnocení vyšly dopady zemědělské činnosti na přírodu a využívání obnovitelných zdrojů, které jako špatná hodnotily zhruba dvě pětiny lidí.

CVVM provedlo průzkum v době od 8. září do 8. listopadu mezi osmi stovkami lidí staršími 15 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů