Úterý, 19. března 2024

Žaluzie nebo rolety pomohou snížit energetickou náročnost domu

Při diskuzi o energetických úsporách v domě se často hovoří o kvalitní fasádě, oknech nebo rekuperaci. Nezapomínejte ani na venkovní stínění, které energetickou náročnost domu také snižuje. Můžete ho instalovat na novostavbu i při rekonstrukci.

Žaluzie nebo rolety pomohou snížit energetickou náročnost domu

Klimatizace tvoří asi pětinu celkové elektrické energie spotřebované v budovách na celém světě. A spotřeba je rok od roku vyšší. Přitom se dá přehřívání budov poměrně snadno předejít i ,,pasivnější" cestou.

Čím vším můžete snížit energetickou náročnost novostavby

Jestliže vás stavba domu teprve čeká, dobrý architekt by měl namyslet projekt podle nízkoenergetických standardů - abyste zbytečně neutráceli za vytápění ani klimatizaci. V dnešních novostavbách se typicky využívají prvky, které přispívají k tzv. pasivnímu chlazení:
  • vhodná orientace stavby ke světovým stranám (obytné místnosti mají okna na jih, aby se v zimě nemusely tolik vytápět),
  • částečné zapuštění do svahu nebo podsklepení domu,
  • přesah střechy nebo celého patra,
  • zelená střecha,
  • dostatek zeleně a vodní plochy kolem domu,
  • světlá barva fasády i střechy,
  • okna s trojskly,
  • dostatečně zateplená fasáda, střecha, stropy i podlahy,
  • venkovní stínění.
Zatímco zelená střecha nebo zapuštění do svahu jsou poměrně specifická opatření, venkovní stínění se dnes stává standardem na všech typech staveb. Je totiž otestováno, že dokáže v letním horku snížit teplotu v místnosti zhruba o 5-10 °C.

Rolety i žaluzie

I zdánlivě technický prvek, kterým je venkovní stínění, nabízí architektům prostor pro kreativitu. Vyrábí se v nespočtu barevných variant a kombinací. Konkrétně jde o:
  • venkovní žaluzie - skládají se z lamel, které můžete naklápět a tím regulovat množství světla v místnosti,
  • venkovní hliníkové rolety - po zatažení tvoří jednolitou plochu, která udělá v místnosti úplnou tmu,
  • venkovní screenové rolety - jsou z polyesterových nebo skelných vláken potažených PVC.
Právě screeny se v posledních letech u architektů těší velké oblibě, protože stavbu zvenku zjemní a působí elegantně. Navíc je lze vyrobit ve velkých rozměrech, a tak se hodí ke stínění velkých prosklených ploch nebo třeba zimních zahrad. Narozdíl od hliníkových žaluzií a rolet navíc látka může mít z každé strany jinou barvu, díky čemuž screenové rolety jednoduše sladíte s fasádou i s interiérem.

Proč jsou venkovní žaluzie a rolety účinnější než vnitřní?

Protože odrážejí a pohlcují sluneční paprsky ještě předtím, než se dostanou k okenní tabuli. Právě rozpálené okno interiér citelně ohřívá. A tomu vnitřní stínění nezabrání. Venkovní stínění vytvoří bariéru, která tolik tepla nepropustí.
Předokenní stínění je navíc v porovnání s vnitřním odolnější, na budově vydrží desítky let a investice do něj se vždy vrátí. Výrobci venkovního stínění stále hledají nové cesty, jak k výrobě přistoupit šetrně a minimalizovat množství odpadů.
Peníze za energie nešetříte jen v létě za klimatizaci, ale částečně také v zimě, kdy žaluzie a rolety chrání okna před poryvy studeného větru.

Stínění můžete instalovat i na hotovou stavbu

V úvodu jsme sice zmiňovali novostavby, ale i při rekonstrukcích se toho dá ještě hodně dohnat. Neovlivníte sice orientaci stavby ani skladbu zdiva, ale stále můžete vyměnit okna, izolovat fasádu nebo nainstalovat venkovní stínění. Počítejte pouze s tím, že jeho dodatečná montáž sníží světlou výšku okna.

Napojení na čidla a chytrou domácnost

Aby bylo stínění co nejúčinnější, můžete ho napojit na teplotní čidla. Když v létě teplota venku přesáhne vámi nastavenou hranici, čidlo dá pokyn motoru. Motor venkovní stínění automaticky stáhne dolů, aby se interiér nepřehříval. Podobných scénářů si můžete namyslet, kolik chcete.
A jak se motory v tomto případě ovládají? Buď si koupíte chytrý bezdrátový motor, který ovládáte mobilní aplikací. Nebo si klasický drátový motor napojíte na váš centrální systém řízení chytré domácnosti, přes který zároveň ovládáte i topení, osvětlení a další prvky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů