Čtvrtek, 18. dubna 2024

Češi se snaží jídlem neplýtvat . Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Češi se snaží jídlem neplýtvat . Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann's,1 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann's ve své kampani ,,Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo".

Lidé méně plýtvají. Ať už jde o energie, vodu či potraviny. Přesně to potvrzují data průzkumu pro kampaň ,,Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo" značky Hellmann's, která se dlouhodobě věnuje boji proti plýtvání potravinami, potažmo minimalizaci dopadu svých produktů na planetu. Z letošního průzkumu vyplývá, že 81 % Čechů zřídka nebo nikdy nevyhazuje jídlo. To znamená oproti roku 2019, kdy byl realizován identický průzkum, nárůst o 3 %. Dvě třetiny obyvatel cítí vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za které jídlo koupili, druhým aspektem je zátěž životního prostředí.

Potravinami, kterými se podle studie nejčastěji plýtvá (ze 75 %), jsou ovoce, zelenina a chleba. V žebříčku za nimi následují uzeniny (61 %), saláty (57 %), jogurty (52 %), sýry (44 %), mléko (41 %) a maso (39 %). Hlavními důvody, kvůli kterým Češi potraviny nejčastěji vyhazují, jsou jejich zápach (86 %) nebo špatný vzhled (68 %).

Statistiky z oblasti plýtvání potravinami ovlivňuje také fakt, že stále více Čechů (68 %) chápe a zná rozdíl mezi termíny minimální trvanlivost a datum spotřeby. Počet lidí, kteří nevyhodí jídlo po datu jeho spotřeby, stoupl mezi léty 2019 a 2023 z 54 % na 65 %. Počet těch, kteří jídlo nevyhodí po lhůtě jeho minimální trvanlivosti, se také zvýšil: ze 75 % na 82 %.

Mezi hlavní zmiňované příčiny plýtvání potravinami patří nedostatek inspirace a pokles emočních důvodů k vaření. Ve srovnání s minulým průzkumem nastal pokles emoční motivace k vaření z 54 % na 41 %. Důvody, proč se tento pokles odehrává, spočívají především ve skutečnosti, že většina Čechů vaří alespoň třikrát či vícekrát v týdnu, přičemž nenalézají dostatečnou inspiraci novými recepty.

,,Registrujeme pokles zájmu o vaření doma nejen z průzkumu, ale i od našich spotřebitelů na sociálních sítích. Abychom jim vaření zpříjemnili a vrátili jim vášeň pro něj, vytvořili jsme webovou stránku receptynakazdyden.cz, kde zájemci najdou pestrý seznam jídel, která jsou snadná na přípravu, a navíc splňují výživové parametry," dodává Silvie Dittertová, Senior Marketing Manager za značku Hellmann's společnosti Unilever Česká republika.

Z průzkumu vyplynulo, že 68 % Čechů pokládá lednicovou slepotu2 za významný problém. Nelibost ohledně plýtvání penězi konstatuje 66 % respondentů; jako zdroj negativního dopadu na planetu 38 % účastníků průzkumu. Ačkoliv se mnoho respondentů s termínem nesetkalo, jeho významu rozumějí a rádi by tuto problematiku minimalizovali.

1 Studie Společnosti IPSOS pro značku Hellmann's, sběr dat probíhal 5. - 11. ledna 2023 na reprezentativním vzorku 502 obyvatel.

2 Lednicová slepota je termín popisující fenomén přehlížení potravin, které upozaďujeme před snědením jiných. Ať už jde o ty, které jsou již připravené ke konzumaci, nebo jsou v porovnání se zbylým obsahem lednice méně přitažlivé, jsou přehlíženy natolik dlouho, až se zkazí a musí se vyhodit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů