Čtvrtek, 25. dubna 2024

Radnice Kopřivnice začíná mapovat místní studánky, pročistí Markétin pramen

Radnice Kopřivnice začíná mapovat místní studánky, pročistí Markétin pramen

Radnice Kopřivnice na Novojičínsku začíná mapovat a čistit místní studánky. Letos se chystá pročistit jednu z nejznámějších, Markétin pramen pod Bílou horou, zahájila proto jednání s vlastníky pozemků. ČTK to dnes sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Markétin pramen se nachází u cesty z Kopřivnice směrem k bývalé oční léčebně ve Štramberku. Je u něj turistický přístřešek, a místo je tak oblíbenou zastávkou při procházkách a výletech. Radka Krysová z městského odboru životního prostředí uvedla, že voda z Markétina pramene je ale pitná pouze po převaření.

"Rozbor nevyšel úplně dobře, neboť ve vzorku byly nalezeny bakterie Eschereschia coli i koliformní bakterie, které mohou způsobit zdravotní potíže," uvedla Krysová.

Loni nechala radnice důkladně pročistit další známou studánku, Jasníkovu studánku v Motýlím údolí u pramene bezejmenného přítoku říčky Kopřivničky. Studánka je na seznamu kulturních památek a jmenuje se po kopřivnickém básníkovi Adolfu Jasníkovi, který tam údajně sedával a tvořil okouzlen nádhernou přírodou.

"Oba zdroje vody jsou po fyzikálně-chemické stránce ve sledovaných ukazatelích v pořádku, s nízkým obsahem dusičnanů, středně mineralizovány. Voda v Jasníkově studánce má zvýšený obsah železa, takže delším stáním může získat narezlou barvu. Mikrobiologický rozbor však potvrdil, že je zdravotně nezávadná," uvedla Krysová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů